Sweet Chilli Chicken – kuřecí paličky18 / 04 / 2013

K tomuto receptu mě „inspirovala“ návštěva restaurace Máneska. Ty uvozovky proto, že šlo spíše o deziluzi sweet chilli chicken v základu omáčky kečupové chuti přismahlé k pánvičce s koupenou nedopečenou bagetou dotaženou na 8 minut v troubě. Nicméně venku stále zvyšující se jarní teploty nabádají k choutkám na grilování a princip marinování a vůbec marinádu obecně budete moci používat na nejrůznější grilovačky od jara až do podzimu a to nejen na kuřecí, ale i na vepřové maso, kam stačí dát méně medu a více chilli nebo tabasca.

Kuřecí paličky jsou velmi rozšířenou a levnou komoditou, se sháněním by problém tedy být neměl. Klíčová je propečenost a prakticky samovolný odpad masa od kostí. To zařídíte pečením pod alobalem (aby se povrch nespálil). Zatahování na pánvi není nezbytné, jsem zvyklá to ale dělat kvůli tomu, že pak kuře pod alobalem nepouští ven tolik šˇůtávy.  Na 200°C je nechte už pomazané marinádou č. 2 v troubě tak 40 – 50 minut a bude to splněno. Následně troubu přepněte na gril, sejměte alobal, znovu použijte marinádu č.2 a dopékejte na stejnou teplotu až do požadované barvičky. Máte-li den předem 5 minut, namarinujte do oleje s kořením maso předem. I marinádu č.2 si můžete den předem připravit v rendlíku, chutě se úžasně spojí a proleží. Pak už je to hračka.

Jestliže chcete recept použít při venkovním grilování, maso naložte předem do marinády č.1 jako v receptu, nechte ho pomalu propékat někde mimo otevřený oheň, resp. rozžhavené uhlíky. Pokud vám gril moc takové manipulace neumožňuje, zabalte paličky po několika kusech do alobalu (jako jsme to dělali v receptu na vepřová žebírka) a nechte je nejdřív takto na grilu „dusit“. Až budou propečené, opatrně balíček rozbalte, výpek přidejte do marinády č.2, tou je na žáru pořádně pomažte (ideálně paličky v marinádě vymáchejte) a hlídejte barvu. Místy tmavá hnědá je v pořádku, ale na uhel by celý povrch být určitě neměl.

Ingredience na 10 kuřecích paliček – Marináda č. 1

  • 1,5 dcl oleje (olivový nebo ten, který chcete použít)
  • nové koření
  • trocha skořice
  • muškátový květ nebo oříšek
  • čerstvě mletý pepř

Ingredience smícháme dohromady a v igelitovém pytlíku smícháme s kuřecími paličkami. Necháme alespoň půl hodiny, ideálně do druhého dne v chladu nasát chutě. Máte-li nového koření jen celé kuličky, potřebuje rozdrtit v hmoždíři.

 

Marináda č. 2

  • 2 lžíce marinády č. 1
  • 2 stroužky česneku
  • 150 – 200 g rajčatového pyré nebo passaty
  • podle uvážení tabasco nebo chilli
  • 2 – 3 lžíce medu
  • 4-5 lžic sojové omáčky
  • 15 g másla
  • příp. čerstvé bylinky jako lístky tymiánu, rozmarýnu nebo pokrájená šalvěj
  • chcete-li opravdu říznou omáčku, přidejte lžíci worcesteru

Servírujeme z opečenou bagetou, ideálně potřebou bylinkovým máslem nebo pokapanou bylinkovým olivovým olejem.

Marinádu č. 1 necháme v rendlíku rozvonět spolu s česnekem nadrobno. Hned přidáváme pyré, med, tabasco nebo chilli, sojovku popř. další ingredience. Zamícháme a necháme na mírnějším ohni 10-15 minut redukovat na 2/3 objemu nebo méně. Sejmeme z plotny, vmícháme máslo a necháme vedle chladnout. Marináda takhle vydrží čekat v chladu klidně i na grilčo do druhého dne. Takto připravenou ji můžete teplou navíc servírovat také k namáčení masa vedle na talíř, jen si ji připravte o něco víc.

V restauraci mi chybělo něco svěžího k masu a bagetě, takže s minimální snahou navíc zkuste i následující jako bonus

Ingredience na Blue cheese dip (2-3 porce)

  • 8 dkg kvalitního mazlavého sýra s modrou plísní
  • 3 lžíce majonézy
  • 4-5 lžic créme fraiche nebo kysané smetany
  • sůl nemusí být díky sýru ani třeba
  • pepř
  • popř. čerstvá pažitka

Sýr vidličkou rozňahňáme s misce, přidáme všechny ostatní ingredience a promícháme do jednorodé hmoty.

Servírujeme s tyčinkami čerstvé zeleniny (oloupanou mrkví či řapíkatým celerem, okurkou apod.)

KOKO