Saltimbocca alla romana03 / 12 / 2013

Saltimbocca je v překladu něco jako „samo to skáče do pusy“. Nemůžu nesouhlasit. Podmínkou jsou tenké plátky masa. Telecí zadní a nebo hřbet jsou ideální a hlavně tou jedinou pravou a původní verzí. Často se ale setkáte také s plátkem z kuřecích prsou a nebo z vepřové kotlety. Tam už by pěst a pomyšlení na prudérního kolegu z práce stačit nemusely, takže to chce paličku (z té rovné strany), ale jen decentně. Kýžená výška masa je maximálně půl centimetru.


Dál nesmíte vynechat plátky parmské šunky, lístky šalvěje, špetičku soli a pepř. Obalování v hladké mouce je praktické pro lepší omáčku, ale najdete i verze bez. Já použití mouky určitě doporučuju, i kdyby jen na straně bez šunky. Tu samou stranu masa lehce osolte, druhou, kde je šunka, netřeba. Rozehřejte pánev, vlijte 2 lžíce oleje a přidejte minimálně 2 lžíce másla, klidně i víc, pouze na střední stupeň ohřevu. Klidně přihoďte i pár lístků šalvěje. Chce to max. 2 minuty po každé straně, déle maso nemučte. První jde obložená strana. Otočte. Po minutě přilijte bílé víno. Maso přeložte na talíř a dolaďte omáčku dalším máslem už mimo ohřev, nesmí se už vařit. A je to! Servírunk s opečeným bramborem na oleji a rozmarýnu. Nechte rozmarýn pořádně, až dozlatova osmažit, je pak skvělý a dá se konzumovat v hojném množství. Já smažený křupavý rozmarýn můžu jíst prakticky samotný místo chipsů :-D

 Ingredience na 2 porce

  • 250 g telecího masa (cca 4 tenké větší plátky)
  • 3–4 plátky parmské šunky
  • 8–12 lístků čerstvé šalvěje
  • špetka soli
  • pepř
  • hladká mouka na obalení
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce másla
  • 75 cl suchého bílého vína