Renommé20 / 11 / 2011

Od 15. října do 4. listopadu probíhá díky ALAKARTE.CZ po restauracích v Praze, Brně, Českém Krumlově, Pardubicích, Mělníku, Berouně a Tuchoměřicích Festival chutí – vůně podzimu 2012. Vládnou mu zvěřina, dýně a další sezonní zelenina a ovoce. Stránky festivalu včetně podrobně rozepsaných jednotlivých menu restaurací a také fotografií jednotlivých pokrmů najdete na www.festivalchuti.cz .V rámci tiskové konference pořádané v Renommé jsem ochutnala jejich podzimní
nabídku a k ní teď pár slov.

Restaurace se nachází kousek od Národního divadla v Praze, naproti mostu vedoucímu k Žofínu. Malá, rodinná, příjemná. Pracují tu neustále se sezonními surovinami. Například zvěřinu neodebírají z odchovů, ale přímo od myslivců,
kteří jsou spřízněni rodinnými pouty.



Prvním chodem ze tří,celkem za 290 Kč, byl Dýňový krém s restovaným chorizem a dýňovými semínky. Dýňové krémy obecně se dají rozdělit do dvou skupin – sladké a pálivé. To jsou nejčastější chutě, které jim vládnou. U sladkých se často přidává pomerančová šťáva, jablečný džus, zázvor, skořice, badyán…Přiznám se, že ty mi nejedou. Takže jsem měla radost, že v Renommé se přiklonili k plánu B: pikantnost. Ta byla způsobena nudličkami restovaného pálivého choriza na dně talíře. Paráda. Přestože úprava na talíři by šla udělat zajímavěji,
důležitější bylo, že krém byl skvělý.

Následovala Srnčí kýta na víně podávaná s restovanou zeleninou a kaštanovou nádivkou. Menu má bohužel sestupný charakter co do zpracování. Maso bylo dobře naloženo, bez jakéhokoli nelibého šmaku, kterého se u zvěřiny lidé tak často obávají. U kýty by mi byl sympatičtější sous-vide způsob úpravy, tedy pomalé vaření ve vakuu. Bylo by mnohem měkčí a šťavnatější. Takhle už po okrajích tuhlo. Omáčka k tomu skvělá, klidně jí ale mohlo být ještě víc. Třeba na přidání vedle, aby nezalila celý talíř. Nádivka byla totiž dost suchá. Rohlíky se mohly klidně víc nasát.
A kaštany v ní úplně zanikaly.

Na závěr to nejslabší – Pečená jablka s vlašskými ořechy a rozinkami podávaná s vanilkovou zmrzlinou a kysanou smetanou. Popravdě jsem si to představovala úplně jinak. Např. vydlabané celé jablíčko i se slupkou, upečené a uvnitř zmrzlinu a smetanu. Jablka byla málo upečená a o foodstylingu se v případě tohoto talíře příliš mluvit nedá.
Dezert by to tedy chtělo dotáhnout.

Na festivalu můžete dál ochutnat např. Zvěřinový krém, Filírovaná kachní prsíčka pečená se švestkovou omáčkou servírovaná s pečenou bramborovou kaší s čerstvými bylinkami nebo Teplý dýňový koktejl „Auberge de Provence“ s bílou čokoládou.
Zajímají-li Vás recepty, stačí kliknout na příslušný název pokrmu.



KOKO