Podzimní salát s jamónem22 / 11 / 2012

Zašla jsem do svého oblíbeného obchůdku s delikatesami na Praze 2 a pořídila 22-ti měsíční jamón. Jeho chuť vyniká ve chvíli, kdy s ním vlastně skoro nic neděláte. Ideální na salát. Tohle je podzimní varianta. Jako alternativa fungují i parádní kaštany v brandy, které tu také podávají. O to jednodušší ten salátek budete mít.

Ingredience

  • červená čekanka radicchio
  • podzimní hruška
  • jedlé kaštany
  • jamón (španělská sušená šunka)
  • olivový olej extra virgin
  • řeřicha

Až na ty kaštany se jedná vlastně o bezpracnou záležitost. Kaštany kupujte velké, tvrdé, lesklé. Na jednu porci stačí cca 5 kusů. Některé se vám možná ale nepodaří vyloupnout podle přání, takže počítejte s malou rezervou. Chce to krátký ale velmi ostrý nůž, třeba ten na zeleninu. Udělat jím křížový zářez od kraje ke kraji a úhlopříčně taky. Nůž by měl zajet až do „masa“ kaštanu, takže řez cca 3 mm hluboký. Rozpalte tlustostěnnou pánev a pražte. Chce to stále šmrdlat nebo míchat, aby se nepřipálily. Kaštany budou této péče potřebovat tak 4 minuty maximálně. Hned horké je oloupejte. I s chlupatou vrstvou pod slupkou. A pak je ještě krátce na másle se solí orestujte, perfektně se rozvoní. No a pak všechny pokrájené ingredience jen smíchat v míse, přidat olivový olej, popř. trochu balzamikového glazé a je vyřešeno, víc iniciativy není třeba. Tradáá.

KOKO