Pečený steak z lososa03 / 12 / 2014

Ingredience na 4 porce

  • 600 g filetu lososa s kůží
  • hrst bylinek (tymián, rozmarýn, petrželka)
  • 50 g strouhanky z bílého pečiva
  • 40 g přepuštěného másla
  • pepř
  • sůl
  • 300 g dýně hokkaido
  • voda na uvaření
  • lžička mletého zázvoru
  • lžíce medu
  • 40 g másla
  • pepř
  • sůl
  • 4 ks minipatizonů
  • 8 kostek brambor 2×2 cm
  • 40 g másla
  • šafrán
  • sůl
  • 1 ks menší cibule
  • hrst sušených hříbků
  • 250 ml smetany
  • 20 g másla
  • drcený kmín
  • pepř
  • sůl
  • lanýžový olej

Tento recept jsem dostala k dispozici v materiálech pro novináře na lososím přežíracím večeru pod záštitou ochranné známky Norge. Nejedná se o logo žádného výrobce, ale o vyjádření země původu lososa. Článek si můžete přečíst tady.

Jak na přepuštěné máslo se můžete podívat ve videu a taky najít návod tady.

Koko

Postup:

Z filetu lososa nakrájíme steaky.

Lehce opepříme a pozvolna z obou stran pečeme na másle.

Bylinky natrháme a společně se strouhankou dobře rozmixujeme. Osolíme.

Dýni nakrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Scedíme a přidáme máslo, zázvor, med, sůl a pepř. Vše rozmixujeme na jemné pyré.

Patizony rozkrojíme napůl a vydlabeme vnitřek. Společně s kostkami brambor povaříme v osolené vodě al dente. Poté orestujeme na másle se šafránem a solí.

Na másle orestujeme cibuli společně se sušenými hříbky a kmínem. Zalijeme smetanou a vaříme do zhoustnutí. Rozmixujeme, procedíme a dochutíme solí a pepřem.

Co se dýně týče, použijte i něco se šmrncovnější chutí než je hokkaidó, třeba máslovou. Šafrán se dá sehnat taky, pokud chcete celé „nitky“, stojí jeden gram cca 30 Kč. Mletý je o poznání levnější. Lanýžový olej mívají v potravinách s italskými delikatesami, cena dost záleží na výrobci, množství a z jakého lanýže je.