Pečený lilek11 / 03 / 2014

Poslední dobou jsme se celkem nezřízeně věnovali masovým orgiím, a z toho důvodu si žaludek žádá odlehčení v podobě něčeho bezmasého. Nechala jsem se tentokrát inspirovat při návštěvě restaurace ČESTR. Tam byl lilek nejdříve pečený a pak ještě ogrilovaný. V domácích podmínkách není nutné lilek vystavovat oběma procedurám, protože ho, předpokládám, budete jíst hned, jak se dopeče.

Postupujte podle videa, nic důležitého jsem v receptu nevynechala. Jen zdůrazňuji výhodu při použití pečicího papíru, lilek se na něm dělá nejlépe. Moje domácí zásoby mě zradily těsně před natáčením a světe div se, přestože mají u Vietnamců naproti všechno od houbičky na nádobí přes rýžové nudle až po lízátka, papír nebyl. Lilek se nesmí spálit dřív, než opravdu změkne, proto ho nevystavujte teplotě vyšší než zmíněných 180 °C, a pakliže by začal hnědnout třeba už po deseti minutách pobytu v troubě, teplotu ještě snižte tak na 160 °C. 30–40 minut je ideální pro plátky silné cca 2 cm. V restauraci se jednalo o předkrm, ale pokud hodláte servírovat jako hlavní chod, přidejte k lilku ještě osolené brambory pokápnuté trochou oliváče.

Během toho můžete pracovat na vejcích a omáčce. Jak na pošírovaná (ztracená) vajíčka jsme už řešili v souvislosti s kulajdou. Vodu na ně osolte. A co se týče křenové omáčky, je možno použít i křeník ve skleničce místo čerstvého. V tom případě není ani nutno přecedit na konci. Dejte v tu chvíli ale pozor, abyste neměli v omáčce moučné hrudky – tomu předejdete, když necháte jíšku vychladlou a zalijete ji pak vroucím vývarem, rozmícháte a přidáte smetanu. V případě cezení a čerstvého křenu vás to trápit nemusí. Křen je na jaře mnohem slabší než na podzim, takže jeho množství je variabilní a musíte koštovat.

Ingredience na 2 porce

  • 1 velký lilek
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • pár malých brambůrků
  • rukola
  • čerstvá petrželka
  • 2 vejce
  • ocet na zastřená vejce

Na 2–3 porce křenové omáčky

  • 10 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • lžíce vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml smetany
  • 200 ml vývaru
  • 30 g strouhaného křenu

KOKO