Salát Jaroslaw26 / 04 / 2018

Ingredience na 4 porce

  • 1 kedluben
  • svazek ředkviček
  • 2 hrsti nakrouhaného zelí
  • 1 jarní cibulka
  • pažitka
  • 2 lžíce majonézy (nebo víc)
  • 2 lžíce Créme fraiche (možno vynechat)
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • pepř

Oslava jara i jmenin všech Jaroslavů v jednom. Ráda bych vám představila obměnu klasického „cool salad“, ze kterého se vyklubal Coleslaw. Použila jsem na jeho tvorbu food procesor, s tím jde všechno o poznání rychleji. Plátkovací kotouč jsem využila na zelí (nastaveno na šířku 2 mm). A hrubě strouhací na oloupaný kedluben a ředkvičky. Zpracování ve velkém bylo asi za minutu a půl.

Vše vsypte do velké mísy a nasolte. Bude to chtít minimálně lžíci soli. I když se to zdá být hodně, díky soli zelenina pustí tak do hodiny poměrně dost vody. Do té doby není dobré salát dochucovat a vmíchávat majonézu a případně créme fraiche, protože by se při slívání pak polovina odplavila pryč a museli byste přidávat. Samozřejmě můžete salát připravovat i jako rychlovku, ale je potřeba se smířit s tím, že uleželý a s přidanou dávkou této trpělivosti bude chuťově zajímavější. 

Po slití zbytečné tekutiny přidejte vinný ocet, majonézu a tučnou kysanou smetanu. Důkladně promíchejte. Bude to chtít možná ještě dosolit (většina slanosti se odplavila) a hlavně také čerstvě namletý pepř. Přidejte nadrobno posekanou jarní cibulku a pažitku a je hotovo. Teď s tím do lednice v uzavřené krabičce na potraviny a nechat odpočívat. A nebo prostě sníst naposezení u grilovačky. Salát se bezvadně hodí k takovému tomu německému bramborovému salátu s pažitkou a créme fraiche, který se tam prodává v každém supermarketu po kilových nebo půlkilových baleních.

Nezapomeňte vymačkat a slít vodu z nasolené zeleniny, pak znovu dosolit a následně nechte salát dostatečně proležet.