Chléb a houby29 / 10 / 2018

Ingredience na 2 porce

  • 100 g staršího chleba bez kůrky
  • 1 velké vejce z volného chovu
  • 30 g hrubé mouky
  • 45 ml mléka 
  • hrst petrželky kudrnky 
  • špetka soli
  • 150 g hlívy ústřičné 
  • 100 g žampionů 
  • 200 ml kuřecí vývar 
  • 50 ml 31% šlehačky
  • 40 g tenké anglické slaniny (Valašského pršutu) 
  • drcený kmín
  • pepř
  • sádlo

Chlebové domácí knedlíky s houbovým ragú budete mít hotové do 30 minut. Mrkněte, jak na to!

  • Začněte knedlíčky – krajíce staršího chleba zbavte kůrek a pokrájejte je na kostičky. Oddělte žloutek od bílku. Žloutek do mísy, bílek jinam, kde vyšleháme za chvilku sníh, k němu přidejte trochu soli. Do mísy zamíří mléko, promícháme, nasekejte petrželku, přisypejte také hrubou mouku a po dalším promíchání taky kostičky chleba.
  • Vyšlehejte bílky a během toho už hřejte vodu v parním hrnci nebo v pánvi, na kterou bude mířit pařáček na knedlíky. Sníh zlehka vmíchejte do směsi a hmotu přemístěte na potravinovou folii a opatrně uválejte knedlík. Umístěte ho do pařáčku, přiklopte a nasaďte na pánev s bujaře vroucí vodou.
  • Teď připravte ragú. Nejdříve pokrájejte hlívu na nudličky, opečte ji na pánvi se trochou sádla, přidejte i kousky krémových žampionů, nadrobno nasekaný rozmarýn, pár lístků tymiánu, do toho základu nakrájejte ještě kousek pórku, osolte, opepřete k tomu drcený kmín.
  • Pokud se nebojíte experimentů, ozvláštněte ragú dalšími druhy hub jako jsou běžně prodávané shimeji nebo enoki. Pokud na pánev nemáte poklici, směs můžete provařit v rendlíku a to spolu s kuřecím vývarem.
  • Připravte si i tenkou slaninu, pár minut ji opékejte dokřupava. Houbovou směs ochutnejte a dosolte. Přidejte trochu tučné smetany a míříme do finiše.
  • I knedlík bude po 12 minutách hotový, vybalte ho z folie a nakrájejte na kolečka nožem na pečivo.

Potřebné náčiní: 

  • pánev a rendlík s poklicí
  • cokoli na napařování knedlíků (parní hrnec, wok pánev a bambusový pařáček nebo hrnec s poklicí a rozvíjecím kovovým oldschool napařovákem)
  • potravinová folie
  • bílkosněžič nebo elektrický šlehač na bílky