Hostina u spuštěného stolu05 / 08 / 2015

Už je to asi rok a čtvrt, kdy jsem vám na blogu představila nové řeznictví Naše maso v Dlouhé ulici, kam si můžete zajít pro vynikající stařené a vyzrálé maso z českých chovů – ať už se jedná o hovězí, přeštické prasátko a nebo i jehněčí, ale také pro kvalitní uzeniny. Jen tak naokraj tu udělali i pár prťavých stolečků, u kterých se podávaly klasiky jako tatarák, párek s chlebem a hořčicí, špekáček z grilu, houska se šunkou … mohli jste si ale vybrat i pořádnou flákotu a nechat si ji na místním grilu připravit podle přání, stejně tak teď už tady pověstný hamburger. Občerstvení začalo využívat čím dál víc lidí, řeznictví se rozrostlo do pasáže, kde probíhá večerní prodej. A než tomu tak bude, v 18:40 tu každý večer povolí řetězy, spustí kulatý stůl pro 6 – 7 osob a v 19:00 nástup pro všechny úderem řeznického zvonu. Pak to začne. Sedmichodové menu.

stůl 1

 Praxe věci je taková, že si můžete udělat na daný večer rezervaci buď pro celý stůl a usednout k němu se samými přáteli (tato varianta věci se mi líbí víc) a nebo si zamluvit třeba jen dvě tři místa a čekat, kdo se k vám připojí. Někdy by to mohlo být možná i příjemné překvapení a společenštější povahy právě tohle zrovna uvítají. Ale já si vždycky vzpomenu na Joeyho z Přátel, kdy mu holka na randeti brala hranolky z talíře a on už pak nevydržel a začal křičet, že se Joey o svý jídlo s nikým nedělí. Tady se dělit budete, protože vše je servírováno ve středu kulatého stolu a všichni členové si nabírají, co hrdlo ráčí. Nicméně musím říct, že jídla je prostě vážně dostatek a navíc také už doufám v soudnost místních hostů, smysl pro spravedlnost porcí, které si nabírají, a nebo schopnost se prostě domluvit. Seděla jsem u stolu s pěti chlapy a měli jsme takhle v šesti vážně co dělat, abychom všechno snědli, něco na mísách vážně ještě zůstávalo, protože jsme věděli, kolik nás toho ještě čeká. A vy se to dovíte teď.

stůl - lojová svíčkaTahle sranda na začátek mě vážně pobavila. Jinde ve světě to už není takovou novinkou, ale u nás jsem to viděla doopravdy poprvé. Svíčka, na kterou se díváte, je z hovězího loje, takže si chlebíkem vytíráte to, co popustil plamen už do talíře. Až dohoří, což je cca tak za hodinku a čtvrt, ještě na vás vykoukne paštika vespod. Není nutno se obávat hodinové seance nad svící, kdy by člověk už měl vážně chuť vzývat duchy všech světů, aby konečně obsluha přinesla další chod. Svíčku vám nechají na stole, dokud vás to bude bavit a pak odloží vedle, když byste se k ní později chtěli vrátit. Já osobně doufám, že tenhle produkt bude časem k dostání i v řeznictví, protože tímhle hostům u svého domácího stolu prostě skvěle vytřete nejen talíř, ale i zrak.

Pečiva máte dostatek (opět z klasického sortimentu řeznictví) a k zapití jednoznačně doporučuju místní pivko z kohoutku. Jedná se doopravdy o kohoutek, z něho si čepujete sami. Chce to trochu ovládnout systém, abyste z klasického pivka neměli spíš mlíko, ale zas je u toho zábava. No a pak můžete přestoupit na víno.

stůl - chuťovkyNásledovaly chuťovky – sekačka s okurčičkou, tvarohovo-pažitková pomazánka, škvarková taky nechyběla, paštika a pak něco, čemu se tu pracovně říká métský salám – vážně to tak chutná, akorát tady to můžete sníst s čistým svědomím, protože je pomaz vyroben z opravdu kvalitních surovin.

stůl - tatarák

stůl - tatarák 2 stůl - tatarák - chléb

Tak tenhle dortík byl vyloženě famózní :-D Sekaný tatarák, parádně ochucený, nebudu prozrazovat složení, protože se stále ještě ladí, prostě si počkejte, nechte se překvapit, ale bude vás to velmi bavit, slibuju.

stůl - odpočinková zelenina

Odpočinková zeleninka. Je fakt, že po tom mase, co máte za sebou a před tím, co vás ještě čeká, si chroupání ze zahrádky nadmíru užijete. Odlehčíte žaludku, trochu zrelaxujete, popijete bílého vína a jde se na další štaci. stůl - morek 2 stůl - morek stůl - morek 3

Pečené morkové kosti se salátkem z petrželky a šalotky. Další skvělý kousek. Tenhle jednoduchý salát se hodil jako zadní maso na hrnec. Morek mi připadal dost osolený, ale ne tak, aby to salát nevyřešil. Jsem holt skromný solič. Chlapi byli spokojeni. Na další chod dostanete speciální kudlu – tenhle můj nožík prý rozporcoval 3400 přeštíků … no… je to vidět.

stůl - kudla

stůl - přeštík stůl - přeštík 2

Z fotek to není tak zřetelné, ale jedná se o važně obří kus plece z přeštíka, který se zatáhne na grilu a pak se na 100°C pomalu dodělává spoustu hodin v troubě.  Stejným způsobem je zhotoven i další kus flákoty. Chléb je stále dostupný, ale nikdo už si ho nevšímá. Naší jedinou misí je, aby nezbylo žádné maso. Snažíme se, makáme na tom, potíme se, pijeme, aby rostla chuť… Přišla na řadu i slivovice. A já si ji na to vytrávení netradičně opravdu taky dala.

stůl - entrecote

Veliké kusy z ČESTRU – neuvěřitelně tělnatého vyzrálého hovězího vysokého roštěnce s kostí. Ideální je, že si každý vybere, jaký kousek rád. Já např. s největším podílem tuku :) Praskám ve švech, ale přece to tam nenecháme!

stůl - strúdl

Tohle už jsem tam nechala. Znáte mě. Já na to sladké nejsem. Ale štrúdl vypadal i tak skvěle. Místo toho, abych si nechávala prostor na dezert, jsem se radši napráskla tím hovězím. Upadám do komatu. Plus pivo – bílé víno – slivovice – červené víno a navíc venku pořád přes 30°C stupňů. Mise splněna!

stůl - společnostNa závěr tedy ještě věcněji. Jídlo pro jednu osobu v této míře stojí 1000 Kč. Pití se platí zvlášť. Menu tu připravuje někdejši sous-chef z La Degustation (na fotce uprostřed). Nečekejte žádnou komorní atmosféru –  do řeznictví zároveň chodí ostatní hosté, kteří si objednávají jídla ze standardní nabídky. Provoz bistra běží dál, to znamená za pultem u uzenin se obsluhuje, kouří gril, je fronta až ven, František Kšána mluví… Když se griluje, opravdu to v místních prostorech pocítíte a sednout je si lepší zády k policím s pečivem, aby se vám ostatní hosté bistra neotírali při cestě k jinému stolu o záda. Z večeře jsme odcházeli cca kolem desáté, protože jsme si dávali ještě nějaké víno na vytrávenou. Rozhodně se nespěchá, jde o to si pochutnat a dávat si i trochu pauzu, abyste na to ČESTR a přeštíka měli pořád ještě chuť. Prodej masa a uzenin se od 18 hodin přesouvá do obchodu Naše maso Pasáž. Jeho provozní doba se prodlužuje do 21 hodin, od 20 hodin se maso a uzeniny prodávají se slevou 25 %. Další změnou je rozšíření sortimentu v Pasáži, novinkou je kromě jiného párek v rohlíku a filtrovaná káva Doubleshot.

KOKO