Je to jednoduché. Dá se to celé udělat domácí (v Prostřenu by měli radost!). Je to levné (to máme radost všichni). A rychlé jako šinkanzen. Tolik dobrých zpráv jste při pondělku asi ani nečekali, že? Takže pokud máte doma hladkou mouku, trochu vody a tuku… V lednici zbyl kousek sýra, salámu nebo slaniny… a ve spíži nějaká cibule… Kupte co nejtučnější kysanou smetanu a vrhněte se na to klidně hnedka po práci. JO! – Musíte mít troubu! Víc požadavků nemám.

 Chcete-li ale předstihnout japonský rychlovlak, kupte si hotové těsto na pizzu, rozdělte ho na menší díly a ještě trochu zvalchujte válečkem, aby bylo tenčí a nemusíte si vůbec špinit ruce. Nicméně pokud se do těsta budete pouštět, během zkoušek a natáčení jsem pojala ještě několikero poznatků, které vám ulehčí práci. Třeba když jsem viděla pořad Perfektní obsluha na Mňam TV minulý týden, dělali tam domácí tortilly. Princip těsta stejný. Ale nejdřív promnuli mouku se sádlem, že vznikla taková suchá drobenka a pak přidali vodu – nicméně lehce vlažnou – na to jsem se při svém natáčení vykašlala. Ale vypadalo to, že tento postup bude fungovat ještě lépe, takže se držte rad Mayských kuchařek a zkuste to takhle, aby to šlo ještě lépe a rychleji. Se sádlem mám nejlepší zkušenosti, s máslem nejhorší, oliváč je průměr. Navíc rozpuštěným sádlem potřené okraje koláče jsou vážně suprově křupavé. Těsto nechte každopádně chvilku odpočinout v lednici, ať lepek stihne udělat svou práci.

No a přátelé, co si na to všechno naházíte, to nechám na vás. Každopádně vězte, že fungují i sladké verze. Potěr je stejný, ale přidáte třeba trochu tence nakrájených jablek, cukru a skořice. Nebo hrušky a zlehka strouhané čokolády. Co se týče slaných kombinací, ve Francii je nejznámější créme fraiche-cibule-slanina. V německém minipivovaru, kde jsem natáčela, si lidi zas nejvíc dávali ten s čerstvou rukolou a schinkenspeckem (což jsem já nahradila ne tak slanou sušenou šunkou). Parádní je i kombinace sýrů a žampionů. Dejte tam, co dům dá. Ale pamatujte, nepřehánějte to nikdy s množstvím přísad. Těsto je velmi tenké a zbytečně by uprostřed bylo rozmočené, jak by pustily šťávu. A proto vždy dodržujte pravidlo předem rozpáleného plechu, na který přemístíte Flammkuchen na pečícím papíru a hned to zas šoupnete do rozohněné trouby. Víc než tyto poznámky a zhlédnutí těchhle dvou videí k dnešní skvělé večeři nepotřebujete :)

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje