Když jsem se začala shánět po všech receptech a informacích o tom, jak si doma stvořit dokonalý burger, v 99 % případů receptů jsem narazila na fatální problém. V ingrediencích mi napsali třeba „4 ks hamburgerových bulek“… No… A? Ty mám vzít kde? V Makru nebo Tescu samozřejmě po x kusech najdete housky posypané sezamem, které se jako na burger tváří, ale o požitek při jejich konzumaci se zdaleka nejedná. Vím, chápu, je to pohodlné a když přijede na grilovačku hafo lidí, zdá se to být jako jediná varianta. Ale jestli chcete zamachrovat, být opravdovými mistry grilingu, aby se o vašich zahradních akcích šířila pověst nenapodobitelnosti a všude se vznášel odér respektu vašich strávníků, je nutno do toho šlápnout a prubnout domácí bulky.

Z tohohle množství upečete 4 megaboule, které jsou k něčemu, pokud máte na jeden burger připraveno minimálně tak 200 – 250g masa. Když říkám, že budou obří až moc, věřte mi. Klasická porce masa do hambáče se pohybuje někde kolem 120 – 150 g. Maso v mé bulce má 120 g a aby byl poměr jeho velikosti k housce takový, udělejte z těsta 5 ks. Na burgříky kolem 100g těsto v pohodě rozdělte na 6 dílů. Každopádně vždycky vám bude stačit jeden pekáč pokrytý pečícím papírem.

Ingredience na 4 – 6 bulek na hamburger

  • 275 g hladké mouky + na pomoučení
  • 170 ml teplé vody
  • 20 ml oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • lžička a půl cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vody na potření spolu se zbytkem vejce
  • případně sezam na posypání

Postupujte podle videa, vložila jsem sem na web prodlouženou verzi, takže vše důležité je tu. Krátce a popisem si odvažte přesně mouku, přidejte do ní sůl. Droždí rozdrolte, smíchejte do tekuta s cukrem a přilijte trochu (cca 5-10 ml) vlažné vody. Ke zbytku vlažné vody přilijte olej. Rozkvedlejte vajíčko, půlku ho přilijte do vody s olejem a promíchejte, je druhé polovině cmrndněte trošičku studené vody z kohoutku, promíchejte a dejte do lednice – tím budeme bulky před pečením potírat. Mouku i tekuté složky smícháme dohromady, těsto důkladně propracujeme buď tak 3 – 4 intenzivní a těžké minuty ručně s měchačkou a nebo v hnětacím robotu. Musí se lepit. A bude se lepit dost. To je dobře. Nepřidávejte mouku, jinak budete mít houstičky tuhé. Coby přídavek bude bohatě stačit to, co pak budete potřebovat na pomoučení, aby šlo těsto ručně ještě chvilku hnětat a po vykynutí taky rozdělit a uválet pěkné bobánky.

Těsto z mísy vyklopte na pracovní desku pokrytou trochou mouky, malinko ho jí i posypte, hnětejte rukou asi minutu. Dejte pak vykynout na teplé místo pod potravinovou folii do lehce moukou vysypané mísy na cca 45 minut, zkrátka dokud těsto minimálně nezdvojnásobí svůj objem. Pak opět vyklopte, opět prohnětejte, aby v těstě nezůstávaly velké bubliny, rozdělte na požadovaný počet kusů a jednotlivě tvořte bulky podle videa. Placička, měšec, spojem obrátit dolů, poplácat, přemístit na pečící papír. Bulkám nechte mezi sebou rozestupy minimálně 4, ideálně 6 cm. Na plechu je ještě nechte nakynout. Opět to nechce průvan, takže pokud v kuchyni vane větřík, i na pekáči je opatrně přikryjte potravinářskou folií. Mělo by jim stačit asi 20 – 30 minut. Troubu nastavte na 200 °C. Pomašlujte vajíčkem s vodou, případně posypte sezamem. Pečeme v troubě uprostřed do požadované barvy, minimum bude nějakých 10 minut, já chtěla tmavší, na to stačilo 13 minut.

Ihned po vyjmutí z trouby bulky na pekáči přikryjte utěrkou, jedině tak budou úžasně měkkounké. Potřebují se lehce zapářnout. Pod utěrkou by měly zůstat až do zchladnutí a pak je můžete ihned rozříznout a používat… a nebo dát do igelitového pytlíku a nejpozději následující den tak učinit. Záleží jen na vás, zda je průřezem dáte ještě ohřát k masu na gril, pánev nebo do trouby nebo ne.

Ve videu dělám Caesar Burger, recept najdete tady.

Dobrou chuť a doufám, že v houskami / bulkami / brioškami zaznamenáte obří úspěchy! KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje