Sezóna: Cukety02 / 08 / 2013

Nenechávejte cukety přerůst, sklízejte je mladé, pevné, kdy je můžete konzumovat i jako salátovou okurku – tedy čerstvé bez tepelné úpravy. Obří kusy už mají tvrdou slupku a vodnaté středy plodů s velkými semínky musí pryč. Klidně si na zahradě uštípněte i „baby” cuketky a grilujte je celé, pak jsou úžasné jako příloha ke grilovaným masům. Nebo je vezměte i s kvítkem na konci, kvítek naplňte a následně to celé – tedy květ i s malou cuketkou – opečte, jak už jsme si to ukazovali v jednom z předchozích dílů, který je ve videu i na konci tohoto článku.

Cuketová polévka z grilu

Ingredience na 3 porce

  • 100 g už ogrilovaných cuket
  • 1/2 menší ogrilované cibule
  • 3 stroužky grilovaného oloupaného česneku
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 1 grilovaná chilli paprička
  • 3 plátky grilovaného italského chleba
  • 150 g grilované vinné klobásy
  • bylinky ze zahrádky
  • máslo nebo olej na konec
  • sůl, pepř
Postupujte podle videa – ingredience ogrilujte do správného stavu – klobásku, jako byste ji měli hned konzumovat (ale ne, že ji opravdu zdlábnete, bez nich ta polévka není taková!!!), cukety také jako ihned ke konzumaci – měkké a s hnědými čárkami od roštu, cibulku a česnek do měkka, chleba do křupava a na okrajích do tmava. Papričku do chvíle, kdy se slupka začne oddělovat a nafukovat. Klobásku pak nakrájejte na kolečka, plátky cuket a cibulku na menší kousky, česnek oloupejte, stejně tak i chilli papričku a vyjměte ze středu i hrozen semínek. V hrnci dejte vařit vývar (můžete použít i zeleninový), nasypte do něj cukety, cibuli a česnek, provařte pár minut a rozmixujte ponorným mixérem. Vraťte na plamen, ochutnejte a už myslete na sůl, pepř a také chilli. S tím opatrně, každá paprička pálí jinak. Takže dejte do polévky jen trochu a nechte vařit 2 minuty, až pak poznáte, jak moc pálí. Ochutnejte. A kdyžtak takto systematicky přidávejte, a nebo ať si každý vmíchá, na co má chuť, přímo do talíře. Nakonec přisypáváme také klobásku a bylinky ze zahrádky, případně už mimo plotýnku vmícháme do polévky lžíci másla na zjemnění. Nebo až do polévky na talíři po přidání krutónků nalijeme čůrek olivového oleje:)

Slaná cuketová buchta

Ingredience na pekáč cca 27 x 23 cm

  • 400 g oloupaných a případně vydlabaných cuket
  • 100 g oloupaných brambor
  • 1 malá cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g slaniny
  • 100 g strouhaného sýra
  • 3 malá vejce
  • 60 g hladké mouky
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • 1/2 prášku do pečiva
  • minimálně hrst čerstvých bylinek
  • drcený kmín
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • Hera, sádlo nebo olej na vymazání pekáče
  • strouhanka na vysypání

Vymažte a vysypejte pekáč. Troubu předehřejte na 200 °C. Oloupejte brambory, cibuli, česnek i cukety. Vlastníte-li větší cuketové exempláře, bude nutno ze středu vydlabat tu tekutější hmotičku se semínky, u mladých kousků s minisemínky nic dlabat nemusíte. Česnek nastrouhejte najemno, ostatní nahrubo. Přidejte nasekané bylinky, také majoránku, kmín, olej, vejce, nastrouhaný sýr, slaninu na malé kousky a promíchejte. Zbývá přisypat prášek do pečiva a hladkou mouku. Těsto po zamíchání všech ingrediencí musí zůstat tekutější – do pekáče ho musíte vlít, nikoli jinak přendat. Hladinu urovnejte lehkým potřesením a hned do trouby. Péct se bude cca 40 minut. Pokud použijete pekáč obdobných rozměrů jako já, vznikne asi 3cm vrstva buchty. Větší pekáč se upeče rychleji, protože tam nebude taková vrstva, ale méně než 2 cm výšky nedoporučuju. Pak byste ji mohli porcovat až vychladlou, teplá se bude rozpadat. Buchta se dá konzumovat vlažná, i když těsto je dosti měkké. Ideální je připravit ji předem a buď porcovat a konzumovat studenou, nebo jednotlivé kusy (např. kostičky) ještě opéct na pánvi či na grilu a podávat jako přílohu. I když samotná je také famózní.

A teď ještě opáčko cuketových květů.

KOKO