Chilli sin carne18 / 09 / 2018

Ingredience na 3 - 4 porce

  • 2 lžíce ghí
  • 3 jarní cibulky
  • menší lilek
  • stroužek česneku
  • plechovka červených fazolí
  • plechovka drcených rajčat
  • větší rajče
  • 250 ml vývaru
  • lžíce třtinového cukru
  • 20 g hořké čokolády 70% kakaa
  • lžíce směsi koření „Chilli con carne“ nebo jednotlivě po špetkách římský kmín, skořice, chilli vločky, koriandr, oregano, uzená paprika
  • čerstvý koriandr
  • strouhaný chedar
  • plátky avokáda (možno vynechat)
  • sůl
  • pepř

Klasické chilli con carne na blogu najdete také, o tom žádná. Chcete-li mít vařeno rychleji a levněji, můžete maso nahradit zeleninou. I když se přiznám, že následující recept mám ráda sice bezmasý, ale ne vegetariánský – používám na něj totiž hovězí vývar. Neznamená to, že by tohle chilli trpělo se zeleninovým. Co se týče pálivosti, směs koření na chilli bývá sama o sobě dostatečně štiplavá, ale přidat papričku do směsi během vaření pro milovníky pálivého je asi to nejmenší.

Postup přípravy

Nakrájejte lilek na větší kostičky a na jedné lžíci ghí ho pomalu nechte opékat a měknout pod poklicí s občasným promícháním ve vyšší pánvi typu wok. Buďte trpěliví, lilek potřebuje čas, klidně i 10 nebo 12 minut. Dejte ho stranou a na další lžíci ghí restujte na kolečka pokrájenou jarní cibulku dozlatova. Přidejte koření a česnek nechte  je minutu rozvonět.

Vsypte zcezené fazole, konzervovaná rajčata, pokrájené rajče, opečený lilek a zamíchejte spolu s vývarem – pro vegetariány použijte zeleninový, jinak doporučuji hovězí pro silnější chuť. Vhoďte i kousky hořké čokolády, která dodá nejen chuť a barvu, ale pomůže i dokonalé konzistenci. Přisypejte cukr, základně osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a nechte lehce probublávat asi 10 minut.

Během toho si připravte plátky avokáda a nastrouhejte sýr. Obojí půjde až nahoru na směs v talíři, stejně tak natrhaný čerstvý koriandr.  V případě, že směs hodně pálí, můžete zjemnit lžící créme fraiche nebo zakysané smetany. Servírujte s tortilla chipsy, vařenou rýží nebo opečenou tortillou.

Recept jsem vytvořila pro Sklizeno u příležitosti Mezinárodního dne čokolády, který připadá na 13. září.