Bramboračka24 / 01 / 2013

Jedna z mých nejoblíbenějších hustých polévek. Největší kouzlo má druhý den proleželá, vařicí a konzumovaná za hustého sněžení nebo podzimních plískanic.

Ingredience na 5 poctivých porcí

  • 3 velké brambory
  • 1,7 l vody
  • velká hrst sušených hub
  • 10 dkg mražených hub nebo
    15 dkg čerstvé hlívy či hnědých žampionů
  • 30g másla
  • sůl, pepř
  • kmín drcený i celý
  • majoránka sušená, popř. i čerstvá
  • čerstvá petrželka (není podmínkou)
  • 1 malá mrkev
  • 1 minipetržel
  • 1/8 bulvy celeru
  • 1 malá žlutá cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1-2 hrsti krup
  • lžíce hladké mouky

Hodinku před začátkem vaření si sušené houby spolu s kroupami už dejte louhovat – stačí je v míse zalít vařicí vodou z rychlovarné konvice a nechat být. Voda se mezi tím provoní, obarví a zchladne. Pak si připravte a oloupejte také všechnu zeleninu a brambory. Kořenovku nakrájet na malé kostičky, 2,5 bramboru na větší kostky, cibulku nadrobno a zbývající 1/2 bramboru nastrouhat – najemno, aby se rozvařil a zahustil polévku. Díky tomu zaprášíme tak malým množstvím hladké mouky.

V hrnci orestujte nejdřív mrkev, petržel a celer pěkně dozlatova (trvá asi 5 min) na másle. Odložte stranou. Na dalším másle teď dozlatavohněda také cibulku. Pak zaprášíme moukou, stále mícháme a po minutě přidáme 2 naběračky naší speciální hnědé vody. Směs v tom rozmícháme pěkně na kašičku bez hrudek. Přidáme trochu soli, pepře a dost drceného kmínu. Zamísíme. A vlijeme zbytek vody včetně hub a krup. Vmícháme také nastrouhaný brambor. Necháme provařovat asi 10 minut.

Během toho na másle orestujeme buď mražené (nechte je asi hodinku předem rozmrznout) nebo čerstvé houby na másle se solí a celým kmínem. Přidejte do polévky. Hned přisypte i kostky brambor a vaříme cca 20 min. Pak už začněte ochutnávat. Polévka bude i tak potřebovat dost dosolit. Přišel čas i na zeleninu. Chce to ještě 15 minut varu. Nyní je také ideální čas případně při velké hustotě přidat horkou vodu, aby se stačila polévka spojit a provařit. Ke konci ještě dodáme drcené stroužky česneku a sušenou majoránku. Dochutíme, někdy není na škodu pár kapek octa.

Takhle buď necháme ještě proležet a odpočinout a nebo rovnou pokrájíme i čerstvé bylinky a servírujeme.

 

 KOKO