Žampion zapečený14 / 03 / 2013

Tento předkrm jsem dostala na stůl při návštěvě restaurace Pasta Fresca v pražské Celetné ulici. V jídelním lístku je označen jako specialita podniku. A vedle popisu pokrmu je cena 168 Kč. Doma je samozřejmě veseleji :)

Ingredience na 1 porci

  • 1 velký bílý žampion
  • 10 lístků čerstvého baby špenátu
  • oříšek másla
  • sůl, pepř
  • 1-2 g strouhaného parmazánu
  • česnek podle chuti
  • žloutek
  • hrst listového salátu
  • pár nudliček okurky hadovky
  • olivový olej
  • bílý vinný ocet
  • plátek francouzské bagety
  • oříšek bylinkového másla

Žampion kupte pěkně tvrdý, čerstvý, neotlačený. Oloupejte slupku z kloboučku. Pokud má na plnění příliš malý prostor, zvětšete jamku oříznutím trochy hmoty po obvodu, ale stále tak, aby zůstal důlek. Je to nutné udělat u mladších žampionů, ty starší jsou dostatečně otevřené. Vršek kloboučku nepatrně seřízněte, aby byl žampion stabilní. Na rozpálenou pánev vložte oříšek másla, na něm žampion po každé straně minutu až dvě orestujte místy dozlatova. Přemístěte ho z pánve na pekáček, osolte a dejte do trouby rozehřáté na 180°C na 5 minut.

Během toho na stejnou pánev tentokrát rozprostřete špenátové listy a několik tenkých plátků stroužku česneku. Špenát musí změknout, ztratit část vody, ale zůstat krásně zelené. Proces trvá asi minutu až dvě na středním plamenu. Vyjměte z trouby žampion, na něj hlavně po obvodu rozprostřete špenát s česnekem, uprostřed si šetřete jamku na žloutek. Čerstvý žloutek umístěte do připravené postýlky, osolte ho, opepřete a posypejte parmazánem. Na pekáček přidejte i plátek bagetky a na ní položte kousek bylinkového másla. Můžete nahradit i tak, že bagetku posypete nasypanými měkkými bylinkami (bazalka, petrželka, pažitka) a na ně položíte kousek normálního másla. Vložte zpět do trouby, přepněte na gril a na 200°C, ať se vše jen shora rychle zapeče. Nechte v troubě asi 4 minuty. Když jsou okraje bagetky zlatavé, máslo rozpuštěné a sýr na žloutku roztavený, je hotovo. Žloutek zůstane ještě tekutý.

Během pečení máte čas jen rychle natrhat salát, pokrájet okurku a v misce ochutit trochou olivového oleje a kapkou vinného octa. A je hotovo :) Ve stejné restauraci jsem si dala také lasagne s neapolským ragú:

KOKO