Vepřový jazyk po pekingsku13 / 05 / 2014

Spousta z vás mi asi poví, že nechce jíst něco, čím papalo už zvířátko před ním – a to to píšu vybíravě. Jenže mně tahle prasárnička vždycky chutnala. Pamatuju si svůj prvotní odpor. Bylo mi asi tak 7 let, když nás táta vzal poprvé do nově otevřené čínské restaurace v Plzni, která konečně za něco stála. A jako tomu bylo se šneky, mušlemi a podobně, i tentokrát se mu podařilo mě přinutit ochutnat. A hle! Předsudky překonány. Vivat vepřový jazyk! Jen té omáčky jsem si dávala vždy podecentnu a zbytek nechávala v talíři, abych se neživila litrem sojovky a škrobu. Proto jsem si při domácí přípravě udělala light verzi. A dokonce sehnala i jazyky z přeštického prasátka, takže kvalita povýšena na druhou.


Klasická omáčka k vepřovému jazyku po pekingsku je tmavší a šlemovitější. Šlem se vyřeší množstvím škrobu, použijte bramborový nebo kukuřičný rozmíchaný v troše studené vody. Budete-li chtít vylepšit barvu, použijte ke světlé sojovce ještě i tu tmavou. Na mě už je to zbytečná síla, proto ta light verze. Jde-li vám však o tu velmi tmavou a silnou, přidejte k receptu ještě 0,5 dcl tmavé sojové omáčky a minimálně jednu lžičku škrobu navíc.

Ingredience na 4 porce

  • 3–4 očištěné vepřové jazyky
  • 1 dcl světlé sojové omáčky
  • 0,5 dcl dezertního vína
  • 2 menší žluté cibule
  • chilli podle chuti
  • skořice, badyán, kardamom
  • 12 kuliček pepře
  • cca 1 lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • + dolít vodou nebo vývarem
  • cca 2 lžičky škrobu
  • případně sůl (ale pozor, sojovka je dost slaná)

KOKO