Vegetfest 201325 / 02 / 2013

Po delší době jsem konečně vyšetřila čas a zavítala na tiskovku k jednomu z již tradičních gastrofestivalů z kuchyně ALAKARTE, tentokrát se jednalo o Vegetfest. Vše se konalo v restauraci Lemon Leaf, dostali jsme k ochutnání také dva ze tří pokrmů místního menu za 290 Kč. Cena je opět pro všechny zúčastněné restaurace za zmíněné tři chody jednotná. A meníčka se předem opět rezervují jedině přes web alakarte.cz respektive vegetfest.cz. Tam si můžete prohlédnout i fotky všech nabízených pokrmů v jednotlivých podnicích, takže nekupujete zajíce v pytli, nýbrž se mu můžete podívat pěkně na zoubek.

Sama ze svého asi dvouletého bezmasého období vím, jak je těžký život vegetariána v českém pohostinství. V nejlepších případech najdete bez masa nějaký ten smažený sýr, květák, žampion… k tomu pár bezmasých těstovin nebo si můžete dát přílohu s přílohou – třeba grilovanou zeleninu s vařeným bramborem. Srdce kytičkářovo tedy musí zaplesat, když vidí, že na něj na ty tři týdny v roce mysleli i s festivalem a díky tomu si může i rozšířit obzory, kam pak na obědy nebo večeře chodit – a dokonce si třeba i pochutnat a možná si moci vybrat z několika (někdy i desítek) jídel. Jupí.

Ano, těstoviny či risotto jsou zastoupeny i tady, nicméně milovníci indické kuchyně mají i svou alternativu v Indian Jewelu, stejně tak karí-milní v Lemon Leafu. Mými osobními favority jsou meníčka v SOSTA Café Restaurantu (Beroun) – tříchodové menu na fotce úplně dole, Chateau St.Havel (Praha) a popřípadě ještě v Costa Praga Restaurantu (Praga). Na jedno z nich si ráda v průběhu festu zajdu a pak popíšu zážitky.

Festival je soustředěn na pražské podniky plus jedna berounská restaurace. V dalších městech je to prý poněkud složitější, najít podobné podniky, které by byly schopny vytvořit pěkné tříchodové menu bez smažáku nebo jahodových knedlíků. V Plzni bych třeba jednoho aspiranta měla – Slunečnici. Se podobné podniky začnou množit i v odlehlejších lokalitách.

Někteří šéfkuchaři pro danou věc poskytli i recepty svých pokrmů, takže se můžete podívat, jak doma stvořit polévku z jeruzalémských artyčoků, pečený kozí sýr v loupaných paprikách a listovém těstě, bramborovou samosu, banánové soufflé či čokoládové brownies. Brou zelenou chuť!

KOKO