Spätzle s krůtími medailonky20 / 11 / 2011

Ingredience pro 4 osoby

  • 1 balení chlazených Spatzlí (500g)
  • Máslo
  • Čerstvá řeřicha
  • Sůl, pepř
  • 300-400g krůtích prsou
  • Olivový olej
  • 200g hnědých žampionů
  • 2 ks jarní cibulky nebo šalotky
  • 3 dcl kuřecího vývaru
  • 1 dcl smetany na vaření 19%

Postup přípravy receptu:

Tento recept nabízí silnou a hustou žampionovou omáčku, která se hodí skvěle ke Spätzlím nebo těstovinám. Pokud byste raději jako přílohu brambory, doporučuji žampiony nemixovat, jen je ve menším množství vývaru doměkka provařit a přidat smetanu. Nebude tak mít tolik hustou konzistenci.
Nebo rozmixovat žampionů méně a více jich pak dodat vcelku.

Začneme právě žampionovou omáčkou, vše ostatní je na přípravu víc než jednoduché. Celkově vám bude na celé vaření stačit asi půl hodinka se vším všudy. Hnědé žampiony nemusíte loupat, stačí je jen lehce otřít suchým ubrouskem. Lepší je je nemýt vodou, lépe se pak na povrchu opékají. Těm nejmenším (cca 50g z 200g) ) uřízněte nožičky a nechte v celku na restování spolu s masem. Pak záleží, jak velké kusy žampionů v omáčce (cca 70g) preferujete. Podle toho nakrájejte plátky. Pro mixování (cca 80g) na velikosti nezáleží. Vážit to nemusíte, berte to „by oko“ – čtvrtina množství na opečení k masu, a zbytek tak půl na půl. Nakrájejte na tenká kolečka jarní cibulky a v rendlíku orestujte na másle je spolu s žampiony na mixování. Nemusíte do zlatova, stačí, aby žampiony pustily vodu. Přilijte vývar. 5 minut vařte. Poté rozmixujte ponorným mixérem. Na dalším kousku másla restneme další plátky hub. Když jsou zlaté, ztlumíme plyn, přidáme k nim pár lžic vývaru a pak také rozmixovanou směs. K tomu přidáme šlehačku na vaření. Vaříme dalších 5 minut. Pak ochutnáme – bude to potřebovat osolit a opepřit. Konzistenci můžete podle své libosti upravovat přidáním vývaru nebo další šlehačky. Samozřejmě, že pokud neseženete hnědé žampiony, použijte klasické bílé.
Ideálně spíše menší, žádné slunečníky.

Pak už jen na pánvi na oleji opéct celé malé žampiony a maso. Podle jeho výšky usuďte, zda je nutno ho dávat do trouby. Více než centimetr to už užije. Troubu stačí mít na 150 °C a maso tam dát na 5 minutek. Samozřejmě, že ho lze propéct jen na té pánvi, ale vysuší se a bude tvrdší. Pak bych radila ho podlít do půlky výšky dalším vývarem, přiklopit poklicí a dusit ho tak 10-15 min, i když zmizí pěkné opečení z povrchu. Žampiony si tam s ním klidně mohou také pobýt. Tuhle šťávu pak použijte na prohození
Spätzlí po uvaření spolu s řeřichou místo másla, chytí supr chuť.

A když se i maso chýlí ke konci, ve varné konvici přiveďte k varu vodu, ve větším hrnci do ní dejte lžičku soli po tom, co začne vřít. Přidejte podle návodu Spätzle a vařte. Zabere to tak 2-3 minuty. Přeceďte, promíchejte v horkém hrnci s máslem (nebo šťávou), čerstvou řeřichou (množství podle chuti), ochutnejte a kdyžtak dosolte a dopepřete. Můžete už i do nich vmíchat žampionovou omáčku.
A je hotovo.

Spatzle samozřejmě nemusí fungovat jen jako příloha, dají se stejně jako halušky nebo bramborové noky, takže tady jsou dva tipy na mé vlastní podzimní recepty, ke kterým se tato ingredience skvěle hodí.
Najdete je tady.


 

Samozřejmě, že lze vytvořit i Spätzle domácí.Recept na ně jsem našla v
časopise La Cucina Italiana.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 200g hladké mouky
  • 80 ml mléka
  • 2 vejce
  • máslo
  • sůl

Do mísy dejte vejce, mouku, přidejte špetku soli, mléko a vše vymíchejte do hustého těsta. Těsto protlačte přes síto určené na výrobu halušek do hrnce s osolenou vroucí vodou. Špecle zceďte jakmile vyplavou, dejte do pánve a přidejte 50 ml rozpuštěného másla.
Zprudka orestujte.

KOKO