Spaghetti al sugo20 / 11 / 2011

Ingredience na 4 porce

  • 400 – 500 g chlazených těstovin
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka
  • máslo
  • olivový olej
  • 1 řapík celeru
  • malá mrkev
  • 3 malé šalotky
  • plechovka loupaných rajčat (400 g)
  • 300 g čertvých rajčat
  • cukr
  • 30 ks sladkých cherry rajčátek
  • popřípadě strouhaný parmazán

Postup přípravy receptu:

Receptů na sugo pomodoro je mraky. Volím recept od Emanuela Ridiho, protože jeho restaurací byl pokrm inspirován. Tohle je stoprocentně čerstvá varianta.
Sugo takhle můžete připravit i ve velkém a zavařit.

Tentokrát nemám moc rad navíc, než to, co vidíte ve videu, opravdu je to základová lekce. Tohle sugo se připravuje z lehce orestované pokrájené zeleniny ( šalotka, řapíkatý celer, mrkev) na oleji. Po dvou minutách přidáte pokrájená čertvá voňavá zralá rajčata, ale také nakrájená naložená i se šťávou kolem nich. Na rajčatech závisí chuť suga, nešetřete na nich. Emanuel doporučuje ideálně odrůdu San Marzano. Není jednoduché je sehnat, viděla jsem čertvá jen v Bille a nakládaná kvalitní seženete v Praze např. ve FOOD WINE SHOPu. Ale stačí koupit i ta nejdražší
např. v Albertu nebo Tescu za 35 Kč cca.

Směs provaříme asi hodinu v rendlíku pod pokličkou. Tu a tam, jednou za 10-20 min promícháme. Pak propasírujeme nebo promixujeme. Záleží, jaké instrumenty máte k dispozici. A pak ještě 30 min provaříme. Po promixování je směs světlejší. Pasírování drží tmavě červenou barvu. Následně dochutíme cukrem, solí, pepřem a máslem, které ve směsi promícháme a necháme rozpustit. Stačí to, co byste si namazali na krajíc chleba. Ale klidně přidejte i prolisovaný česnek, chilli nebo nasekanou bazalku už nyní. Prostě vám to musí chutnat!

Pak stačí omýt a na půlky pokrájet cherry rajčata a uvařit podle návodu těstoviny. Smíchat na troše kvalitního olivového oleje na pánvi a ozdobit čerstvou bazalkou. Můžete přidat třeba i mozarellu a nebo na oleji nejdřív nechat vypéct
italskou klobásku…
A kde sehnat čerstvé těstoviny? Často je mají na farmářských trzích. Balení za 39 Kč vystačí na 3 – 4 porce. V Albertu v chlaďáku u knedlíků mají také tagliatelle za 29 Kč, opět cca 3 porce. V Makru seženete mnoho druhů a tvarů. A pokud byste chtěli zkusit domácí těstoviny,
co třeba moje liškové raviolli :)