Sezóna: Rybíz09 / 07 / 2013

Obdobně můžete zhotovit třeba i omáčku z černého rybízu, ostružin, švestek, míchaných lesních plodů nebo i malin či jahod. Základní ingredience jsou jasné, jen se bude lehce měnit jejich poměr vzhledem ke sladkosti či kyselosti plodů, to už nechám na vašich chuťových pohárcích. Vždy lze přidat po propasírování ještě trochu třtinového cukru nebo naopak citronové šťávy či kapku worcesteru a vše ještě nechat 2 minuty provařit. Budete-li ji podávat ihned teplou, můžete už mimo plotýnku nakonec přidat lžičku másla a nechat v omáčce rozpustit, omáčka bude mít hladší konzistenci. Omáčka se hodí nejen ke kachnímu masu, ale také ke zvěřině, paštice a případně i vhodně zvoleným rybám či vepřové panence. Přidat můžete i trochu chilli, pepře a špetku soli.

Grilovaná kachní prsíčka s rybízovou omáčkou

Ingredience na 2 porce

  • hrst kuliček rybízu
  • 0,7 dcl portského vína
  • 1–2 lžičky třtinového cukru (podle kyselosti rybízu)
  • lžička worcesteru
  • lžička másla
  • 2 kachní prsa s kůží
  • sůl, pepř, máslo

Servírujeme

  • se špeclemi, gnocci či jemnými nočky
  • a ideálně ještě s rukolou či řeřichou
Co se přílohy týče, tenhle styl mi k tomu hraje asi nejlépe, nicméně určitě by šlo vyzkoušet i pyré ze sladkých brambor nebo čerstvé těstoviny. 

Nejdřív si připravte omáčku. Zredukujte a svařte portské s rybízem, přidejte i cukr a worcester, nechte to spolu dělat bublinky asi 5 minut. Pak přepasírujte, aby omáčka byla hladká a všechna semínka zůstala v sítku.

Pakliže kachní prsíčka nebudete dělat na pořádně žhavém grilu jako já, ale spíš doma v kuchyni, postup bude trochu jiný. Na pánev bude směřovat prsíčko nejdříve kůží dolů, nicméně nebude tak rozpálená, jako když děláte bifteky – kůže by se spálila. Takže řekněme tak na 3/4 výkonu velké plotýnky, maso na pánev dávejte, až když bude rozehřátá. Nechte nařízlou kůži pouštět sádlo a zlátnout. Až pak obraťte na druhou stranu. Pak s pomocí pinzety opečte i strany – celý povrch musí být zatažený. Takhle na pánvi prsíčka stráví dohromady maximálně 10 minut. Nesmí pouštět šťávu, jen sádlo. Jinak ihned zvyšte teplotu. Vše musí zůstat uvnitř. V tu chvíli už mějte troubu rozehřátou na 160 °C a nechte tam prsíčka s trochou másla na povrchu ještě dotáhnout. Chcete-li medium, postačí 7–10 minut. Na well done spíš tak 20 minut. Kontrolujte stiskem masa, jak moc pruží. Čím tvrdší, tím propečenější. Ale nepřehánějte to s tím, jinak budou suchá. Případnou vypečenou šťávu můžete pak ještě před podáváním přidat do rybízové omáčky a zredukovat na původní množství. Tím ještě zesílí na chuti.

KOKO