Restaurant Essensia16 / 01 / 2013

Návštěva hotelové restaurace Essensia v Mandarin Orientalu na pražském Újezdě pro mě byla jedním velkým milým překvapením. Prakticky od začátku do konce. Nejenže se tu o nás personál staral lépe než v ledajaké dobré samostatné restauraci bez hotelu v patách, ale služby jsou tu celkově dotažené do konce a ve vysoké kvalitě. V Essensii jsem byla poprvé, ale rozhodně ne naposledy. Na svou každodenní závodní jídelnu Essensii ale pasovat nemůžu. Ceny se tu totiž dají označit mnoha přívlastky, jen ne za lidové.

 

 

 

 

 

 

 

Na začátek tu máme celou plejádu ochutnávek, které dostanete jako pozornost podniku. Dorazila jsem po šesté večer, právě dopekli indický chléb naan, k tomu vidíte také pepřové placky a krevetové chipsy. Namáčet můžete do tomatové salsy, raity (jogurtovo-zeleninová směs opět z indické kuchyně) a ananasového chutney. Volná kombinatorika dává prostor mnoha možnostem. Zajímavé byly všechny. Čekatele na jídlo to příjemně odvede od pocitu hladu, protože zkoumá a zkouší. V zápětí tu ale přistál jako amuse-bouche podomácku uzený losos s fenyklovým salátkem. Opět fajnové překvápko.

V teplých předkrmech najdete houbové ravioly, telecí jazyk, řepa a křenová espuma za 370 Kč. Je to trochu rozpačitý chod. Křenová espuma se skvěle hodí k měkkounkému vařenému telecímu jazyku. Podušená čerstvá červená řepa byla zajímavým osvěžením dobře udělaných raviol – houby byly obsaženy nejen v těstě, ale i v náplni. Byly by to dva skvělé předkrmy. Jazyk možná s přídavkem nějakého pyré. Jenže když se dalo obojí dohromady, výsledek byl trochu rozpačitý až překombinovaný.

Z vegetariánské kuchyně v hlavních jídlech mě zaujal kebab ze zeleniny a indického sýra, tomatové karí, salát z cizrny a jogurtová rýže 490 Kč. Porce byla taková, že jsem si polovinu pokrmu odnesla v pěkné krabičce. I vegetarián se cítí plnohodnotně chuťově uspokojen. Obsluha vznesla dotaz na míru pálivosti karí. Zvolila jsem stupeň „decentně a přiměřeně“ a udělala jsem dobře. Kebab byl pěkně osmažený, uvnitř brambory, jídlo vonělo čerstvým koriandrem, tomatové karí mě nadchlo, salátek z cizrny zchlazoval pálivost omáčky a rýže voněla po opražené cibulce. Nemám, co vytknout. Dlouho jsem neměla tak dobré vegetariánské jídlo. A asi ani tak drahé.

A sladká tečka na závěr – čokoládový fondant s malinami 290 Kč. Maliny tam byly 4, čertsvé. A pak malinové coulis, kterého obdržíte opravdu dostatek. Fondant byl akurát upečený s tekoucím středem. Všechno, jak má být. Byl mi proto inspirací k dalšímu videoreceptu níže, víc informací najdete tady.

Jelikož jsem restaurant navštívila těsně před Vánocemi, ke kávě host obdržel jako další pozornost podniku i domácí vánoční cukroví a stejná porce mi byla přibalena ještě domů v krabičce přidané do tašky s nedojezeným kebabem. Takže další bonus.

Sice tu šéfkuchař Jiří Štift během mé návštěvy nebyl spatřen, možná ani přítomen, ale personál restaurace absenci známé tváře z televizní show dobře kompenzoval. Naopak, číšníci se tak trochu předhání, kdo k vám dorazí dřív a pak mají zmatek v tom, zda už jste si objednali u kolegy nebo ještě ne. To byl asi jediný nedostatek. Jinak vám umí dobře poradit s výběrem, jsou milí, schopní a pozorní. V prostředí restaurace se člověk cítí taky dobře… Takže nevidím důvod proč tady neoslavit nějakou speciální příležitost, která si to zasluhuje a to jak s milovníkem české, tak asijské kuchyně, protože menu tu mají dvojí.

 

KOKO