Quiche, kyš! Se slaninou a cibulí20 / 11 / 2011

Zkuste si doma upéct slaný koláč. S koupeným těstem ho máte za 15 min v troubě.

Ingredience:

  • těsto na koláč
  • 1 velká cibule
  • 15 dkg slaniny
  • 15 dkg sýra
  • 4 vejce
  • 1 balení (200g) sladké šlehačky 31%
  • bylinky podle chuti, sůl, pepř
  • olej na vymazání formy

Postup přípravy receptu:

V chlaďáku v supermarketu u knedlíků a vajec najdete chlazená těsta, jedno z nich, kulaté,srolované do ruličky, je těsto na koláč.
Stojí kolem 40,- Kč a za tu ušetřenou práci v poměru ke kvalitě domácího a kupovaného těsta se vyplatí ho koupit.
Doma vymažte trochou oleje klasickou kulatou formu na koláč (průměr kolem 28 cm),
z těsta odstraňte pečící papír a samotné ho umístěte do formy podle návodu.
Vidličkou ho v tomto případě propichovat nemusíte. Podle velikosti seřízněte okraje těsta do výšky stěny formy.
Na pánvi opražte slaninu nakrájenou na kousky, později k ní přidejte také cibuli na tenká kolečka, restujte dozlatova.

Pokud slanina pustila moc tuku, nechte ji odkapat i s cibulí na ubrousku, pak směs stejnoměrně rozmístěte do formy.
Posypejte polovinou nastrouhaného sýra (v mém případě Ementaler 45%).
V misce si metlou promíchejte šlehačku, vejce, sůl a bylinky a vlijte do formy.
Posypte druhou polovinou sýra. Pečte, dokud koláš nechytí tu pravou zlatou barvu. 180°C cca 30-40 min.
Během pečení neotevírejte troubu a neděste se, že se koláč nafoukne. Hned, jak ho vyndáte, bude povrch vodorovný.
Takhle pečený koláč je ve výsledku uprostřed tak 2 cm vysoký.