Pod Věží20 / 11 / 2011

Na malostranské straně Karlova mostu se vskutku hned u jeho věže nachází restaurace s příjemným interiérem i obsluhou, kam jdu vždycky ráda. Šéfkuchař se zaučoval v Bellevue a vliv Zátiší Group je tu znát hlavně ve schopnosti vše skvěle ochutit a dotáhnout. Následující menu pro dva, pro každého tři chody, jsem testovala pro Slevomat, vyšlo celkem na 650 Kč. Takže co ochutnáme? Gravklaks z čerstvého lososa podávaný s avokádovým chutney, máslovým chipsem a fíkovou hořčicí – pod nevšedním názvem se skrývají tenoučké plátky lososa jemně marinované v citrusové šťávě a co se týče dochucení, přijde si na své jak ten, kdo upřednostní ostrost i sladkost fíkové hořčice, tak i konzervativnější konzument, preferující jemnou chuť avokáda.
Chutney z něho bylo perfektně ochuceno.



Carpacciem ze srnčího hřbetu, marinovaným v lanýžovém oleji a růžovém pepři, s frisée salátkem, rukolou a praženými dýňovými semínky se zde snaží všechny přesvědčit, že ani na nepropečené zvěřině není nic špatného, ba naopak její delikátnost se v tomto stavu může naplno projevit a připravit dokonalý gurmánský zážitek. Tento předkrm má jemnou chuť a dává tak prostor na vychutnání si tohoto česrtvého sezonního masa. Radím, nebojte se toho a zkuste. Nejen hovězí carpaccio je lahůdka. Zvěřina je velmi kvalitní, hřbet byl z mladého kusu.Hovězímu ´Flank´ steaku s omáčkou ze zeleného pepře a vynikající bábovičkou z gratinovaných brambor ve smetaně s Gorgonzolou nebylo co vytknout, k tomu lehce restované císařské lusky byly výtečnou náhradou klasických zelených fazolek. Maso je australské, skvělé chuti, měkké, šťavnaté. Bramborového gratinu jsem se nechtěla vzdát do posledního kousku a dal by se konzumovat vlastně samotný.
Chuť Gorgonzoly byla jen jemná a decentní.



Šťavnaté kuřecí prsíčko supreme, tedy z tzv. kukuřičného kuřátka, marinované v tymiánu a citronové kůře podávané s dokonalou smetanovou omáčkou a bramborovou kaší ochucenou pečeným česnekem a k tomu všemu máslově jemná orestovaná čerstvá křupavá zelenina a čerstvý, lehce podušený listový špenát. Všechno skvělé, hrálo to dohromady. Kuře bylo na vteřinu přesně udělané tak, aby nezůstal střed ani na milimetru růžový, ale aby prso zůstalo šťavnaté, jak jen to jde. Ale kůžička křupavá. Prostě dokonale zpracovaná surovina. Čokoládový mousse v překvapivě dobrém zpracování z tmavé a bílé čokolády, příjemné panna-cottové konzistence, se sladce caramelizovanými višněmi a aromatickou omáčkou z čerstvé máty se jen rozplývá na jazyku. Boží. Božské. A k vanilkovému Créme Brulée lze dodat jen jediné, zapomeňte na všechny ty pudinky s cukrovou krustou a jiné pokusy leckterých českých restaurací, pravé Créme Brulée prostě nelze nahradit a tady to dobře vědí.
A taky ho tu dobře umí udělat.

KOKO