Medvědí omáčka27 / 04 / 2018

Ingredience na 4 - 6 porcí

  • 100 g medvědího česneku i se stonky
  • lžíce (přepuštěného) másla
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 2 vrchovaté lžíce demi-glace nebo zredukovaného vývaru
  • 2 lžíce vody (možná nebude třeba, ředit můžete vždycky)
  • 200 g šlehačky (min. 31% tuku)
  • sůl
  • pepř
  • případně pár kapek citronové šťávy

Omáčka, která se hodí nejen ke grilovaným masům, ale třeba i těstovinám, gnocchi nebo pošírovanému chřestu se zastřeným vejcem. Do deseti minut máte hotovo. Podmínkami jsou už hotový silný nesolený vývar, který zredukujete na polovinu a nebo demi-glace, kterou si od nás můžete i koupit. Z výbavy rozhodně neopomeňte velmi výkonný mixér, klidně i na smoothie. V takovém případě pamatujte na to, že je možné naplnit zásobník pouze tak do čtvrtiny objemu a případně mixovat na víckrát, protože horká omáčka by s vámi mohla pěkně vyběhnout.

Postup

  • Medvědí česnek omyjte a pokrájejte na větší kousky i se stonky. Na másle (ideálně přepuštěném) ho minutku poduste na pánvi. Pokud upřednostňujete velmi hustou omáčku, nejdříve na másle nechte zesklovatět dvě šalotky, až pak přidejte medvěda.
  • Podlijte bílým vínem a nechte další dvě minuty bublat a mizet.
  • Přidejte demi-glace nebo zredukovaný vývar. K demiglasce případně přilijte trošinku vody, ať z pánve úplně nezmizí.
  • Vlijte šlehačku, která vše ochladí, a rovnou se vším do mixéru. Když bude tekutina jasně zelená a kompaktní, uložte do chladu a nebo, jestli chcete ihned servírovat, postupujte plynule dál.
  • Postačí omáčku vlít na pánev, provařit minutu až dvě, během toho dosolit, dopepřit a když tak dochutit citronovou šťávou.