Mořský vlk se slávkami20 / 11 / 2011

Vzala jsem vyvenčit opět Makro kartu – vím, že je to častá situace, ale já prostě tak dobré ryby za takové ceny jinde neseženu – a hle – filety z mořského vlka v akci, 340 Kč/kg… jeden pidifiletek kolem 8 dkg. Jůů a slávky! Kg za 114,- Kč… OK BERU! A když se to dá dohromady s bramborem a cuketou od tety ze vsi,
vznikne sobotní oběd jako fík.

Ingredience na 1 porci:

  • 10 dkg filet z mořského vlka
  • 8 slávek
  • 1 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer)
  • sůl
  • pepř
  • stroužek česneku
  • 5 menších kvalitních brambor
  • pažitka
  • citron
  • olej
  • máslo
  • 2x 2cm silné plátky cukety

Postup přípravy receptu:

Slávky na kus po naší republice skoro neseženete – vždy jen v kilogramové síťce. Vím, že vás bude lákat koupit ty neočištěné za poloviční cenu, ale mám takovou zkušenost, že těch 50 Kč si člověk rád nakonec připlatí – očištěné jumbo jsou uvnitř větší, míň jich vždy musím vyhodit a navíc je jen opláchnete pod poudem vody a je hotovo. U neočištěných z nich musíte trhat ty „vlasy“, za které byly přichyceny v moři. Slávky zpracujte co nejdříve po tom, co je dovezete domů. Lze je skladovat v ledničce v míse pod mokrou utěrkou třeba den – ale nevíte, jak dlouho byly v prodejně a zbytečně jich pak půlku vyhodíte. Proto upřednostňuju jiný způsob – hned po přinesení domů je zpracovat – předpřipravit a eliminovat ztráty. Pokud slávky totiž nechcete udělat klasicky třeba na víně s kořenovkou a nebo se v nich neradi „hrabetete“ a omýváte ruce v citronové vodě, stačí je uvařit, vyloupat, ochutit a v tomhle stavu je marinovat klidně i do druhého dne a následně použít kamkoli – do těstovin,
na saláty a podobně.

Slávky vysypte ze síťky do dřezu, otevřené a poškozené vyhoďte. Pokud by se nějaká otevřela až ve vaší přítomnosti, vemte ji a lehce poklepejte o stěnu dřezu. Pokud se sama zavře, můžete ji nechat s ostatními a sníst. Jinak vyhodit. Po vytřídění do velkého hrnce nebo na velkou pánev vlijte 1 cm obyčejné vody. Pod proudem vody omyjte slávky a když voda vaří, pokryjte slávkami dno (možná je takto budete dělat nadvakrát – ale je to lepší než tam nasypat všechny a nemoci je zamíchat). Přiklopte poklicí na 1 minutu. Pak odklopte, promíchejte, pořád mějte plotýnku na nejvyšší stupeň. Po 3-4 minutách budou všechny otevřené – naberte je na děrovanou lžíci a dejte do mísy. Opakujte postup v té samé vodě i u druhé várky. Všechny je vyloupejte. jestli se některá neotevře, vyhoďte ji. Objem se zmenší tak na desetinu původního, schránky jsou to největší na mušlích. V malé misce slávky nyní vydatně posypejte pažitkou, vymačkejte půlku citronu, lehce osolte, opepřete a na másle orestujte miniaturní kousky kořenové zeleniny ( na 1 kg slávek potřebujete tak max. 10 dkg kořenovky) ke konci přidejte na kousíčky pokrájený stroužek česneku. Pak vše přidejte ke slávkám se 2 lžícemi vody, ve které se slávky dělaly. Promíchejte. Takto je máte připraveny na cokoli. Část využijete na recept s mořským vlkem, další např. na čočkový nebo fazolový salát na zítra nebo do těstovin.
Takto připravené slávky můžete znovu na másle ohřát.

To nejsložitější máte za sebou a až si postup osvojíte, můžete tak slávky předpřipravovat vždy s malými úpravami, co se týče koření a pod. Nyní na pánvi na oleji 5 minut orestujte pokrájené omyté malé brambůrky, osolte, opepřete a pokmínujte. Po celém povrchu budou tak naolejované a stačí je dát na nepřilnavý pekáč nebo pečící papír a bez dalšího oleje péct v troubě na 190 stupňů cca 30 minut podle velikosti. Na posledních 15 min k nim přidejte 2 cm silné plátky cukety, potřené olejem, osolené a opepřené. Poté na střední stupeň rozehřejte kvalitní pánev a na ní máslo s trochou vymačkané šťávy z citronu. Vložte na 2 kusy rozkrojené, omyté a osušené filety z mořského vlka. Nepřidávejte teplotu, jinak se kůže připeče ke dnu pánve. 10 minut pěkně pomalu opékejte pořád po jedné straně kůží dolů, povrch ryby polévejte máslem z pánve. Osolte, opepřete ji. Posypejte také pažitkou. Na poslední minutu přidejte slávky, aby se prohřály. Můžete podávat spolu s pečenými bramborami.
Ozdobte bylinkami.

Koko