Les Moules20 / 11 / 2011

Ačkoli to na konci Maiselovi a Pařížské ulice v pražské části Josefov nepříjemně zavání drahotou, opak je v této restauraci, co se mušlí týče, pravdou a příjemně zavonět tu ucítíte především ty čerstvé slávky, které tady připravují doslova měsíčně po tunách. Restaurace Les Moules se však nevyznačuje pouze přípravou mušlí, jak by název napovídal, ale jedná se o belgickou restauraci s velmi rozmanitým jídelníčkem sahajícím v případě dezertů až k tradičním čokoládovým pralinkám a také nápojovým lístkem s až neuvěřitelnou nabídkou nejen ovocných belgických piv. To mangové tu třeba čepují do skořápky od kokosového ořechu. Dokonce tu v určité dny nabízí hostům těch asi 100 druhů piv pivní someliér.

Ale k jídlu – nejprve tedy variace pečiva s olivovým olejem, balená jako v pekařství stylově do papírového pytlíku s potiskem názvu a loga restaurace, a pak už přichází předkrmy. Domácí sušené hovězí maso v jalovci s paprikovým relich (195 Kč) bylo naprosto úžasné spojení, perfektně chuťově vyladěných ingrediencí.

Respekt před domácím sušením. Paráda. Následoval Salát z artyčoků s uzeným lososem (295 Kč), tvary a barvy listů, na které si jenom vzpomenete, s plátky jemně opět jimi samotnými uzeným lososem. Salát mohl být trochu lépe promíchaný s dresinkem a snad ho ani nemuselo být tolik, nicméně v kombinaci s výborným lososem stojí za ochutnání. Artyčoky jsem měla už i lepší…takže tohle byl asi nejslabší článek programu. Nicméně pořád nadstandard oproti všem ostatním salátům s uzeným lososem, které jsem měla.

Pak samozřejmě nesměly chybět mušle, konkrétně slávky původem z Dánska. Minimální porce na jednu osobu je rovné jedno kilo, s menším množstvím se tady vůbec nepočítá a způsobů úpravy je množství také nepřeberné – konkrétně 13: Mušle Marinier, Mušle na thajský způsob, Mušle na bílém víně, Mušle po Baskicku s Chorizem, Mušle na pastisu s fenyklem, Mušle na vavřínu s koňakem, Mušle natur na řapíkatém celeru, Mušle na česneku, Mušle s čerstvým zeleným pepřem (smetana), Mušle s estragonem z Provance (smetana), Mušle se zázvorem a čili, Mušle na tmavém belgickém pivu a Mušle la Provance. Na doporučení jsem zvolila Marinier a po provensálsku. Obsluha Vám vždy skvěle poradí vybrat pro Vás nejlepší možnost. Většina slávek se servíruje pobelgicku s hranolkami a majonézou. Můžete je ale vyměnit za rozpečenou bagetku a navíc ty zavánějící Asií tu mají také s jasmínovou rýží. Byly perfektně přebrané. Marinier s extra přídavkem chilli pro mě byly prostě nadpozemské. Když Vám je donesou na stůl, ovane Vás oblak voňavé páry a nemůžete to všechno nesníst. Kilogramová porce tu stojí 299 Kč a nebo si můžete dát all you can eat za 595 Kč.

Na závěr jsem se podělila ještě o tucet krevet se sušenými rajčaty a chilli servírovanými s omáčkou aioli (395 Kč). Stačí říct, jestli už mají být vyloupané, nebo si s nimi chcete pohrát sami. Každopádně to není žádná drobotina, takže 12 kousků vydá v podstatě za hlavní chod. Byly čerstvé, jak jen to naše zeměpisná poloha dovoluje, s rajčaty se opravdu nešetřilo… Jinde bych se u nich rozplývala, ale prostě místní mušle nic nepředčí. To je zkrátka to gróó, které musíte zkusit. Tady mě ještě mnohokrát uvidí. Stojí za to navíc sledovat i sezonní nabídky, vše vymazlené.
Takže ano, zde se před mlži klaním a ručku i nožku líbám.

KOKO