Le Lečo15 / 10 / 2017

Ingredience na 3 - 4 porce

  • 500 g zralých rajčat
  • 2-3 bílé nebo zelené kapie
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny nebo uzeného bůčku
  • 200 g maďarské klobásy
  • 4 vejce
  • 1 lžíce maďarské sušené papriky
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • chléb nebo vařené brambory

Taková blbost, dalo by se říct, že. To přece umí každý! Prostě se to tam nahází a zamíchá. Pokud budete respektovat správné pořadí ingrediencí a dáte jim správný čas, bude z obyčejného leča Le Lečo jako pán. Navíc pro vás mám spoustu inspirace, jak hojnost zeleniny využít na maximum a to rovnou v několika obměnách. Záleží jen, zda dáte přednost italské, španělské, mexické a nebo francouzské verzi.

Inspirace z restaurace Babiččina zahrada obsahovala ještě domácí bramboráky coby přílohu. Na jejich přípravu se můžete kouknout například tady, kde nabízím rovnou 3 varianty a přidávám ještě cukeťáky.

Itinerář

Co dát do pánve (nejraději používám wok, který jsem si zapomněla přivézt na natáčení videa)… :)))

  1. Olivový olej + kousky slaniny nebo uzeného bůčku (střední plamen, než pustí maso tuk)
  2. Papriky (5 min)
  3. Klobása (3 min)
  4. Mletá paprika (30 sekund)
  5. Rajčata + cibule (15 minut pod poklicí, mírný plamen)
  6. Sůl + pepř
  7. Vejce (3-4 min pod poklicí) 

Každopádně můj ideální objemový poměr základní zeleniny je 3 díly rajčat, 2 díky papriky, 1 díl cibule.

Další varianty

Fantazie je hned po hladu druhý nejlepší kuchař. Nechte se inspirovat obměnami, které vás zabaví na pár týdnů zeleninové hojnosti dopředu. Zbylé maďarské lečo můžete přimíchat také do kuskusu.

Il Lečo 

il lečoItalská varianta věci, ve které základ na lečo (ať už s vejcem nebo bez) smícháte s bazalkou, vložíte do vymazané zapékací misky a zapečete parmazánem pod grilem. Směs můžete používat také jako náplň do lasagní.

El Lečo

el lečoHezky pěkně po španělsku s nakládanou cizrnou (kupuju Bonduelle Vapeur připravovanou v páře), opékanými kostičkami brambor a chorizem místo klobásy.

Los Lečos

los lečosVarianta mexicana s fazolemi, sýrem a korinadrem (případně také chilli) v tortille.

Le Lečo aneb Ratatouille

Přídavkem cukety a lilku plus bylinek jako tymián nebo rozmarýn se nápadně blížíte k francouzské klasice, kterou jsme společně už připravovali. Pamět si můžete osvěžit tady.

ratatouille