Le Grill @ Kempinski20 / 11 / 2011

„Ach ta obsluha,“ posteskla jsem si mezí tím, co jsem si pochutnávala na grand-restaurant-festivalovém menu. Ryze dámské složení personálu v den mé návštěvy mě vskutku neuchvátilo. Jedna číšnice se domnívala, že když odečte objem jedné láhve vína od litru, zbývá ještě 1,5 dcl moku… Další machrovala při prezentaci vína, že odrůdy nebudem sice znát, hned na to ale jejich cuvée vyslovila jazykem na hony vzdáleným francouzštině, coby výsměch správné výslovnosti. Třetí nabídla k poslednímu soustu steaku to červené, které se k němu mělo podávat. To, co se dělo v kuchyni, bylo naštěstí taky o hodně jinde, než u nás na placu.



Jako tradiční specialitu na stůl donesli předkrm v podobě Domácího vyuzeného sumečka na černé beluga čočce s kořenovou zeleninou a slaninovým chipsem. Tučnější ryba, která si prošla šetrnějším uděním, než makrely ve folii. Čočkový salát dobře dochucený, něco kápli i na zelené listy, křenová napěněná omáčka a extra vypečený slaninový chips. Celkem spojenost. Následoval ovšem hřeb večera Grilovaný hovězí Flap steak s omáčkou ze šestero koření, pyré z jeruzalémských artyčoků, Macaire brambory a lístky růžičkové kapusty. Stále populárnější pupek na tenké plátky, artyčokové pyré absolutní delikatesa, na talíři po mě nezbylo ani na špičku nože, k tomu něco na způsob opečeného bramboru a těch pár křupavých lístků kapusty jenom dobarvovalo aranžmá. Trojici uzavíral Domácí krupicový dortík prolévaný sirupem z Tahiti vanilky a jamajského rumu s tvarohovo-limetkovým krémem. Nějaký zásadní rozdíl mezi „normální“ vanilkou a tou z Tahiti nikdo nezpozoroval, sirup se na dně talíře ale hodil. Stejně tak kyselý krém. Bez těhle přísad by byl dortík až moc obyč a bez maliny a máty by atraktivity moc nepobral. Dohromady ale důstojný dezert.



Nevzhledně se roztékající sádlo se škvarkami jsem dělala, že nevidím. Naštěstí je v restauraci celkem na co koukat. Červené obří skleněné lustry jen tak někde nevisí. Pocit, že jste v hotelové restauraci ale nesetřesete. Stejně tak web restaurantu.

10. 2. 2012