La Gare20 / 11 / 2011

V restauraci La Gare, tedy v překladu „Nádraží“, hledejte přímo v centu Prahy u Náměstí Republiky.
Najdete plejádu možností od klasického nákupu v místní pekárně, přes ochutnávku z umění mistra cukráře,
svačiny jako v tradičním francouzském bistru, romantické večeře plné francouzských specialit až po humra.
Atmosféra, interiér, kuchyně, stručně a jasně, prostě taková malá neškrobená Paříž uprostřed Prahy.

Burgundská cibulová polévka (95 Kč)

Na čem jiném vyzkoušet restauraci země galského kohouta, než-li na kohoutovi, kterého vám tady na víně samozřejmě také připraví
(toho si nechávám na příští návštěvu), anebo právě na cibulačce. A nutno říci, že kuchař prošel.
Hnědý nádech a silný cibulový odér z polévky na první pohled nasvědčovaly správnému postupu přípravy.
To jsou atributy, které ovšem budou tím jediným, co budete moci prvních deset minut vychutnávat, pokud vám přinesou polévku tak vařicí jako mně.
Sýrem gratinovaný křupavý toustík plovoucí na hladině byl samozřejmostí a dokořenění taktéž bezchybné.
Času před konzukmací jsem měla sice dost, ale vůně linoucí se z talíře mi zřejmě zamlžily mysl a zapomněla jsem vám polévku vyfotit :-D. Příště.
Ještě se tam na ní před jarem vrátím.

Vejce Bénédicte na bramborové galetce s uzeným lososem, šunkou a holandskou omáčkou (155 Kč)


Začneme-li od spodu, pak „galetka“ byla vlastně takový po okrajích do křupava a uvnitř akorát propečený bramboráček, v němž byla se stejnou hrubostí jako brambory nastrouhána také mrkev, což přidávalo trochu sladkosti a hlavně výraznější chuti. Vejce bychom po česku nazvali ztraceným, obložené v prvním případě šťavnatou šunkou a v druhém uzeným lososem. To vše přelito holandskou omáčkou ideální konzistence dalo vzniknout pokrmu, který si jen tak doma k televizi rád dá snad každý. Pokud by se mu s tím samozřejmě chtělo dělat. Někdy je lepší na takovou svačinku zajít sem.

Marinované plátky hovězího masa po provensálsku na zelené čočce (165 Kč)


Další specialitou tohohle podniku bylo něco na způsob britského roastbeefu kříženého s italským carpacciem,
ale přece jen francouzsky ovoněno. V každém případě byly plátky hovězího jemné a křehké, dost nachlazené.
Nakyselo ochucená zelená čočka a salátek s decentním nádechem dresingu maso skvěle doplňovali.
Přemíru oleje nebo balsamica tady nečekejte. Zkazit si to tu má každý sám.

Budete-li mít třeba jako já po náročném nakupování chuť na malou svačinku,
můžete kromě výše popsaného v restauraci La Gare ochutnat třeba také tradiční francouzské Quiche (135 Kč),
Alsaský slaný koláč (145 Kč) nebo omelety (135 Kč) a pokud by vás už tížil větší hlad, pak slepice na ryzlinku (225 Kč),
hovězí po burgundsku (265 Kč) nebo konfitovaný bůček z Toulouse (225 Kč) jistě potěší.
Komplet menu najdete na webu La Gare.