Jehněčí hřebínek s bonusem20 / 11 / 2011

Jehněčí hřebínek s bonusem

Tak jsem se minulý víkend rozčílila. Adrenalin se mi zhoupnul do výše i pak na začátku týdne. A celá ta trudně zdlouhavá věc s jehněčím hřebínkem, ke kterému jsem dostala i prémiově delší kosti, páteř a obří kůži navíc (a poněkud mi znepříjemnili očekávanou gramáž kýžených kotletek),
by měla mít alespoň nějaký malý výsledek nebo ponaučení.


Příběh začal objednávkou položky „jehněčí hřebínek cca 1 kg“ na www.angus.cz v e-shopu. Už jednou jsem si nechala poslat „jehněčí kotlety“, ale od OCG – 410 Kč/kg. Vypadaly přesně jako na jejich náhledu, takže jako na obrázku vedle. Ve snaze plnit přání všech, co si na facebooku MENU odhlasovali, že chtějí vidět video, kde vařím jehněčí kotletky, jsem si chtěla udělat cvičení, co se týče propečení masa a podobně. Známý, gurmán, mi nedávno doporučil právě angus.cz, a tak jsem chtěla zkusit něco nového. Cenu tam měli přeci jen taky příjemnou – 417 Kč/kg. „Hřebínek“ mě trochu znejistil, před tím to byly ale kotlety…? Google ví vše, vyhledáno, obrázky, články od Cuketky, recepty na hřebínek od známých šéfkuchařů, video na youtube, jak ho připravit – sláva, vypadá to tak, jak potřebuju, tedy jako na obrázku. Budiž objednáno. V pátek jsem si měla svůj kousek vyzvednout. Místo je poněkud z ruky – pár zastávek za Dejvickou, ve vilové čtvrti. Zazvoníte a vejdete do kanceláře. Ve vedlejší místnosti pár mrazáků a chlaďáků a z něho příjemná slečna vytáhla cosi, dala to do igelitky a já do ní nakoukla během toho, co neměla na vrácení a byla na směnné misi u kolegyň. První překvapení bylo jasné. Kosti jsou podezřele delší, než na těch všech obrázcích. Ale ok, holt to maj taky levnější, než třeba u Robertsona – 899 Kč/kg, tak holt teda jo. Tušila jsem, že masíčka tam bude pramálo a nemýlila se. Velikost kotlet byla ani ne poloviční, než v restauraci, podle které jsem Vám je chtěla vařit. Celkem jsem tam kotletek s megakostí měla 7. Eventuelně bych měla ještě dvě navíc, kdyby nebyly už na tak kostnatém základu, aby se tomu jehněčí kotleta dalo říkat. A zbytky? Olbřímí. Nelehká část páteře, maso z boku, kůže, ale jen na polovině, na druhé ne. A krajní „kotletky“ nepoužitelné, jen kost. Přítel myslivec, který porcuje celé srny, jeleny a divočáky sám, když se na to podíval, funěl jako ten štětináč. Když maso očistil, funěla jsem i já. „Tak to tě pěkně obrali“, říká mi. Dobře jsem to věděla. No a pak jsou to jen argumenty, slovíčkaření, dlouhé komentáře, vysvětlování, nejdříve popření a následně asi úlek z toho,
že si celou věc nenechávám jen pro sebe a řeším to veřejnou cestou sociální sítě.

Tuto konverzaci Vám sem zkopíruju. Ale pro toho, kdo ji nemá čas nebo chuť číst, výsledek jasný. Já se poučila v tom, že ,zaprvé, nebudu nakupovat v e-shopu, ve kterém napíšou, co prodávají, ale nemají tam náhled. Pak je o něco jasnější, že zákazník chce to, co je na obrázku. A že, zadruhé, budu raději nakupovat ty dražší věci, u kterých si to – snad- už prodejci opravdu nedovolí. Ale dovolovat by si to neměli samozřejmě žádní. Poučení pro e-shop – pokud prodáváte kuřecí stehna a je pro vás absolutně normální, že k nim vrazíte do balení ještě celý skelet kuřete na polévku, protože vy to tak prostě děláte, tak to, laskavě, také popište. A připojte ke své nabídce náhled,
kterého se budete držet.

Po dlouhých útrapách a ťukání do klávesnice v naději, že někdo pochopí, že mi jde o princip, si peníze vrátit nenechám. Tato zkušenost mi za 371 korun stála, možná i Vám ušetří nějaké to zklamání, ale jak končí má stížnost e-hopu – už u nich nikdy nic nekoupím. Argumet typu, že se ještě nikdo neozval, nemusí znamenat, že byli stoprocentně všichni vždy spokojeni. Jen si tu bohužel ještě často necháváme kálet na hlavu. Takže, prosím, a to je nejdůležitější, nebojte se v takových případech ozvat a poslat informaci o nekvalitě dál. Minimálně ji pošlete mě. Kdyžtak si je sama otestuju :-)

koko@menudomu.cz

Já:

Dobrý den, koupila jsem u Vás jehněčí hřebínek. 1. Co se za něj ani považovat nedá 2. Co jste mi ještě prodali coby jehněčí kotletu a 3. Co mi zbylo k použití. Nehledě na neadekvátní délku kostí u kotlet, pardon, ale i přesto, že máte nízkou cenu za kg, byste neměli takto zákazníky odbývat. Po této zkušenosti ve Vašem e-shopu už nic nekoupím a bohužel, asi nejen já.
Koko

Biopark s.r.o.:

Dobrý den, děkujeme za nemilý poznatek, vše prověřujeme a nejpozději v pondělí Vám dodáme vysvětlení,
zatím pěkný víkend

Biopark s.r.o.:

Dobrý den, ještě jednou děkujeme za Vaši zkušenost s naším masem – byť negativní; rozdíl mezi hřebínkem a kotletou je ten, že kotleta je v podstatě hřbet, u kterého se zkracují jednotlivé kosti-žebra; hřebínek je polovina hřbetu, useknutá přesně uprostřed (proto to vypadá jako hřebínek), tedy useknutá uprostřed kotlety s tím, že na rozdíl od kotlet jsou žebra (kosti) ponechány-nejsou o tolik zkráceny, přesto nejsou ponechány v celé své délce (jsou totiž opravdu velmi dlouhé – ve své původní délce je necháváme jen pokud si to zákazník vyloženě přeje), přesto odpovídají délce na Vaši fotce.
Problém je, když jsou malá jehňata, čím menší jehně, tím menší objem masa na jednotlivých partiích.Budete-li mít zájem, pošlete nám svůj mail a my Vám na oplátku pošleme porovnávací fotku jehněčího hřebínku vs. kotlety. Máte-li k uvedenému ještě nějaký dotaz, určitě nás kontaktujte
zde nebo na mailu biopark@biohovezi.cz.

Já:

Dobrý den, velmi mě mrzí Váš přístup. Objednala jsem Vaše maso proto, abych ho ve svém pořadu náležitě se ctí odprezentovala a také myšlenku toho, že i na internetu lze sehnat něco poctivého a kvalitního. I když poněkud jinak, než jsem doufala, ho ve svém projektu tedy zmíním. Jistě mi tedy stejně profesionálně jako rozdíl mezi kotletou a hřebínkem vysvětlíte, jak samozřejmé je, aby k jehněčímu hřebínku, jak svůj produkt nazýváte, byla připojena také polovina páteře o hmotnosti cca 150g, část hrudí o hmotnosti cca 100g a poslední části hřbetu přecházející do krkovice o hmotnosti cca 50g (vše viz fotodokumentace). Z celkových 900 g balení mi skutečného jehněčího hřebínku, který jsem měla v úmyslu ve vašem obchodě zakoupit, zbylo pouze zhruba 600g, a to včetně extrémně dlouhých žeberních kostí, které jinde dosahují maximálně 7cm délky. Z čeho tak soudím? Z repotáže od Cuketky, z videa restaurace Fluidum, z fotky z Týden.cz od kuchaře ze Soho a jeho receptu na jehněčí hřebínek, z fotografie hřebínku restaurace Buena Vista a v neposlední řadě z nabídky a fotografie produktu e-shopu Česká Masna – vše pokud zadáte v Googlu pod klíčovým názvem „jehněčí hřebínek“ je na první stránce výsledků vyhledávání. Výsledek stejný jako po mé první zprávě.
Další maso u Vás už nekoupím a asi nejen já. K.

Biopark s.r.o.:

Dobrý den paní Kokešová, omlouváme se, že jsme Vás uvedli v omyl. Situaci vnímáme jako nedostatek informací z naší strany, kdy náš nedávno zavedený e-shop neobsahuje stále úplnost a dostatek informací pro spotřebitele, včetně přesnějšího popisu produktu. Z naší strany dodáváme jehněčí hřebínek v takové verzi, jakou jste měla možnost zakoupit i Vy – tedy s částí hrudí, páteře, delšími kostmi. Tato položka je mezi našimi zákazníky (i z řad restaurací) dostatečně oblíbená a často objednávaná, prozatím jsme na ni nezaznamenali žádnou stížnost či reklamaci. Pokud by měl zákazník zájem, jsme schopni dodat i produkt, o němž hovoříte Vy, ve stále nabídce ovšem není, a vzhledem k časové náročnosti procesu při jeho výrobě by se pohyboval i v jiné cenové relaci. Někdy jsou požadavky našich zákazníků různé a pokud to jde, snažíme se jim vyhovět. Přiznáváme, že výše uvedenou situací pravděpodobně došlo k nedostatečnému podání informací z naší strany, kdy jste při zakoupení jehněčího hřebínku předpokládala dodání výše uvedeného. Děkujeme za tento podnět, byť negativní, napomohl nám doplnit další, podrobnější informace k našim produktům na e-shop. Dovolte mi Vás zároveň požádat, máte-li zájem, o zaslání Vašeho čísla účtu, abychom Vám mohli zpětně uhradit částku, jež jste vynaložila na zakoupení produktu, o němž jste měla z důvodu naší nedostatečné informovanosti jiné představy.
Předem děkujeme.

Uživatel Jan:

Dobrý den, jelikož jsem jedním ze zákazníků bioparku, rád bych na tento příspěvek reagoval. Přijde mi víc než zarážející forma stížnosti paní K. Nejen, že zarážející, ale i nečestná. Jelikož biopark dle mých zkušeností a informací maso nezaváží, ale člověk si jej musí vyzvednou přímo na místě, je na každém zákazníkovi, jestli si objednané zboží na internetu opravdu zakoupí. A pokud si maso odnesu domů, nafotím fotky, které pak dám na internet a maso slupnu ? To mi nepřijde jako správný postup reklamace. Ano – mělo by se jednat o reklamaci a ta by se měla řešit jinak. Jsem přesvědčen, že pokud by zákaznice maso na prodejně nechtěla, nebo jej donesla domů a zjistila, že ho nechce, biopark by měl daleko lepší možnost reklamaci vyhovět a problém vyřešit. Ale takhle ? Vážená paní k., pokud při každém řešení problému postupujete takto, tak je mi vás líto. Problém jste nevyřešila – nezískala jste potřebné maso a místo toho, abyste se o to alespoň pokusila (vím, že je to daleko složitější, než napsat příspěvek na fb) snažíte se tady vyřejne vytknout práci lidem, kteří se ji snaží dělat dobře. (alespoň dle mých dosavadních zkušeností) To, že hřebínek je u vocílky jinej než v bioparku – nad tím asi nemá smysl vést debaty. Biopark by měl méně problémů, kdyby na e-shopu měl lepší informace, nicméně z příspěvků výše vyplývá, že věc budou řešit a napraví ji. Toto se stává všem a bez kvalitní zpětné vazby obchodník mnohdy neví, že forma jeho prodeje lidem nesedí. Ne nadarmo se říká:“Není člověk ten, co by se zavděčil lidem všem“.
S pozdravem Jan Horník

Já:

Jane, jelikož je jehněčí zabalené v takovém „fáči“, silně zchlazené, tedy celé tvrdé, zavakuované a polepené samolepkami, jediné, co jsem viděla na místě, byly dlouhé kosti a to mě ještě nepřimělo si ho nebrat. Až po rozbalení jsem objevila to, co jsem vyfotila na obr. číslo 1 a v tu chvíli jsem se ozvala. Dřív to bohužel nešlo. Rozbalila jsem ho v pátek večer doma v Plzni, kam jsem si ho z Prahy odvezla a chtěla ho na večeři připravovat. V pondělí by ho na prodejně asi už moc neuvítali. Nechápu rozpor mezi první a druhou reakcí zástupů e-shopu. Poprvé mi vysvětlují, co je hřebínek a podruhé se omlouvají, že na svých stránkách prodávají něco, co nazývají nějak, ale vlastně to mají špatně popsané a je k tomu i něco navíc, něco, co k tomu obvykle ani nepatří. Kdyby taková reakce přišla rovnou, pochopila bych to. Mým cílem nebylo dostat peníze zpět, číslo účtu jsem jim neposlala a ani nepošlu. Ale prostě se ozvat, protože mám pocit, že spousta lidí se v naší zemi neozývá a nechá si vše líbit.
Já taková nejsem.

uživatel Jan na FB MENUdomů:

Já to chápu, podobné věci řeším obden, nicméně první, komu bych se ozval je dodavatel a snažil bych se dostat to, co chci. ale zase na druhou stranu chápu, že provozujete web
..a jste vlastně spíš novinář (webař).

Já:

Přesně tak, já prostě prodejce na vlastní náklady testuji za své čtenáře, kteří mému názoru věří, a pak je informuji o tom, co můžu a co nemůžu doporučit. Spokojení zákazníci to tu už možná vědí, ale já v tomto e-hopu nakupovala poprvé a v překladu jsem netušila, že se k položce „kuřecí stehna 1kg“ dává automaticky i jedno křídlo. Biopark sám uznal, že by o tom měl zákazníky informovat předem. Budu ráda, když se jejich služby tím posunou někam dál. A to má být asi výsledek věci. Právě u e-shopů by měl být popis o to přesnější. A konverzace na facebooku je volena pro svou transparentnost. Ničí slova pak nemohu překrucovat, každý se může svobodně vyjádřit. Tímto děkuji, asi bylo řečeno vše. Všem, i Bioparku, přeji pěkný den.
Veronika

a k tomu pár dalších kometů. Kdyžtak to najdete zde a zde.

Trudná a trnitá cesta internetového zákazníka jest.

KOKO

16.8.2012