Domácí BBQ omáčka15 / 05 / 2017

Ingredience na cca 700 ml omáčky

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • 500 g kečupu nebo rajčatové passaty
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 4 lžíce uzené papriky
  • max. 1 dl redukovaného výpeku z vařených žeber
  • 2 kostičky 85% hořké čokolády
  • 200 ml suchého cideru
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce worcesteru
  • příp. třtinový velmi tmavý cukr na dochucení
  • pepř
  • sůl

Ve velkém rendlíku nebo hrnci s tlustým nepřilnavým dnem rozehřejte olivový olej. Přidejte rozdrcený česnek a záhy také uzenou papriku. Vmíchejte a ihned přidejte kečup nebo passatu, aby obsah nehořkl. Dále pak přidejte všechny ostatní ingredience. Na pořadí už nyní příliš nezáleží. Jde o to, aby byla omáčka výrazná, ale chuťově vyvážená. V případě použití passaty (rajčatového pyré) určitě budete potřebovat několik lžic cukru (ideálně velmi tmavý třtinový, který dodá skvělou barvu), u kečupu to třeba asi nebude, protože již dostatek cukru obsahuje. Poměr sladkosti a kyselosti je také o vaší chuti, takže množství, které uvádíme, je takový univerzální základ, ale fantazii se meze nekladou.