Recepty z Dobrého rána na ČT214 / 02 / 2013

Krátce po Novém roce mi přišel od dramaturgyně pořadu e-mail s pozváním do Dobrého rána na ČT2. Její syn totiž přijel domů na Štědrý den a místo sezení na sofa u Popelky pustil můj videorecept na začal připravovat vánočku. Tímto synovi děkuji, že svou maminku upozornil na mou malou existenci :) Byla jsem tedy informována o tom, že jsou tu pro kuchaře 4 vstupy, že rekvizitářka může sehnat požadované potraviny a také nádobí a nakonec dotázána, zda pro mě ta Ostrava není přeci jen z ruky, protože odtud se pořad natáčí. První termín mi nabídli za tři dny, protože někdo vypadl. Ten jsem z realizačních důvodů odmítla, takže druhý pokus: 5.2.2013 – dobře, přijedu.

Jak to dopadlo, se můžete podívat ve čtyřech vstupech nazvaných „Vaříme únorové rychlovkytady.

Salát s uzeným pstruhem

Na 2 porce salátu potřebujeme

  • 1 bílá čekanka
  • 1 červená čekanka
  • řapík celeru
  • 4 ks vlašských ořechů
  • 10 dkg uzeného pstruha
  • 2 vejce
  • pečivo

Na zálivku

  • 0,75 dcl kefíru
  • vrchovatá lžíce čerstvého sýra s ořechy (Présindent Rondelé Noix)
  • 1/2 balení čerstvé řeřichy
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • pár kapek zeleného tabasca
  • pepř
  • sůl

Čekanky natrháme na menší kousky. Celer nakrájíme na kousky. Ořechy vyloupeme a pokrájíme. Připravíme zastřená  vejce. Jak na to, se podívejte v tomto videu. Na zálivku stačí všechny ingredience vložit do mixovací nádoby a rozmixovat ponorným mixérem. Salát promícháme se zálivkou a servírujeme se zastřeným vejcem, uzeným pstruhem a pečivem.

Králičí jatýrka s jablky a bramborovými plackami

Ingredience na 4 porce

  • 20 dkg králičích jatýrek
  • 2 lžičky cibulového konfitu nebo cibulové marmelády (prodávají v obchodech se sýry a delikatesami)
  • 0,5 dcl červeného vína
  • 2 lžíce másla
  • 4 malá podzimní jablka
  • 4 střední brambory
  • 1 malé vejce
  • sůl
  • 1/2 hrnečku hladké mouky
  • hladká mouka na zpracování placek
  • máslo na pomašlování placek
  • bylinka na ozdobu

Den předem si uvaříme brambory ve slupce, necháme schladnout, oloupeme. Druhý den nastrouháme na jemno, dost osolíme, přidáme vejce, mouku a rukama propracujeme v lepkavé těsto. Pomocí lžíce a pomoučených rukou vytvoříme placky (můžeme je dotvarovat vykrojením) a ihned je pečeme na sucho na rozpálené tlustostěnné pánvi (ideálně titanové) po každé straně cca 2 minuty, dokud se nezačnou tvořit hnědé flíčky. Z obou stran každou placku pomašlujeme rozehřátým máslem a udržujeme pak v teple – např. v troubě na 70 °C. Pánev otřeme od zbylé mouky a rovnou tu opečeme na troše másla plátky jablek. Přidáme do tepla k plackám. Opět na troše másla na stejné pánvi osmahneme očištěná a propraná jatýrka. Ke konci ještě zakápneme červeným vínem a v něm necháme rozpustit cibulový konfit. Jatýrka v něm po celém povrchu promícháme. Servírujeme.

Vydatná polévka z červené čočky

Ingredience na plný hrnec polévky

  • 1,5 l vývaru
  • velký hrnek červené čočky
  • balení bílých norimberských klobásek (cca 9 ks)
  • 1/2 malé skleničky nakládaného bílého zelí
  • 1/3 láku z objemu téhle skleničky
  • 1 veliká žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 dkg slaniny
  • 3 řapíky celeru (není podmínkou)
  • 1 větší brambora
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • tymián
  • majoránka
  • kmín
  • sladká paprika
  • chilli paprička
  • 70g másla

Nakrájíme si nadrobno cibuli, oloupanou bramboru, slaninu a řapíkatý celer. Pěkně dozlatova osmahneme na másle. Ideálně v hrnci s nepřilnavým povrchem. Poté zalijeme horkým vývarem. Přivedeme k varu. Vsypeme čočku a necháme asi 10-13 minut vařit. Rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme na plotýnku. Zelí překrájíme na krátké (1-2 cm dlouhé) kousky. Přidáme ho do polévky, stejně tak i nálev. Přidáme všechno koření a necháme minimálně ještě 15 minut provařovat, zkrátka dokud zelí nebude měkké. Klobásky pokrájejte na centimetr dlouhé válečky a na minimu másla je osmahneme dohněda vedle na pánvičce. Přidáme do hrnce. Pár minut ještě vaříme, dochutíme, aby byla polévka silná a poctivá – možná potřebuje víc zelí nebo alespoň láku, chilli, kmínu, soli, pepře? Bylinek? Papriky? Ochutnávejte a dolazujte. Tahle polévka je nejlepší proleželá druhý den, takže ji dělejte klidně dopředu. Jen klobásky radím opéct a přidat až před podáváním. Záleží na vašem vkusu – jestliže je pro vás polévka příliš řídká, přidejte další čočku a vařte dalších 15 min (mixovat už nemusíte) a jestliže je moc hustá, stačí zředit vodou nebo vývarem a provařit pár minut.

KOKO