Žemlovka á la Koko02 / 05 / 2013

Recept je pro nepečiče a vůbec začátečníky v oblasti vaření, kteří si netroufnou na nic moc náročného, ale chtějí přeci jen připravit chutný a teplý dezert. I když žemlovku můžete konzumovat i studenou. Finančně se v pohodě vejdeme i do rozpočtu před výplatou. Časově se recept rovná 20 minutám snahy a následným 30 minutám zákazu vzdalování se od trouby na vzdálenost větší než vašeho bytu nebo domu. To jde, ne?

Co se pečících formiček týče, mám mnohem lepší zkušenost s kovovými kroužky (jsou to současně i tvořítka na pyré a podobně, mají je v Tescomě, dvě za asi 80 Kč) a s teflonovými muffinovými formičkami ( ty jsem pořídila v Japa shopu, Verdunská 21/709, Praha 6) než s z porcelánu či keramiky. Žemlovka se v nich peče rovnou dozlatova, jednodušeji ztratí přílišnou vláhu, ale na druhou stranu se nepřipeče ke dnu a ke stranám.

Ingredience na 3 porce žemlovky

  • 2 den staré rohlíky
  • 1 vejce
  • 80 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • 2 vrchovaté lžičky moučkového cukru
  • hrst rozinek
  • malý panák Amaretta
  • 2 menší červená sladká jablka
  • 10 g másla
  • kůra z citronu (podle chuti, možno vynechat)
  • opražené mandle nebo jiné oříšky dle chuti
  • 2 – 2,5 dcl mléka

Rozinky nasypte do sklenky s Amarettem. Vajíčko rozdělte na bílek a žloutek. 1/2 žloutku dejte do misky s mlékem, přidejte moučkový cukr, promíchejte. 1/2 žloutku přidejte do misky s tvarohem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, promíchejte. Z bílku ušlehejte sníh a přidejte k tvarohové směsi – opět promíchat – něžně, pomalu, ale důkladně do jednotné hmoty. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na tenčí kousky, na másle nechte provonět na pánvi pár minut s cukrem a skořicí. Musí pak trochu povychladnout.

A už jen plníme – asi půlcentimetrové plátky rohlíků namáčíme v mléce stejným stylem jako piškoty do kávy při přípravě tiramisú, jen je necháváme v ponoru o pár vteřin déle. Umisťujte je těsně vedle sebe, mezery vyplňte třeba jen půlkou nebo čtvrtkou plátku. Následuje vrstva  a pak ještě … Celkem by měly být 3 vrstvy rohlíků, 2 jablek a tvarohu a někam přihoďte i oříšek. Poslední navrchu mají být každopádně rohlíky. Lehce zalité zbytkem mléka s vejcem a cukrem, pokud něco zbylo…a lehce pokrápěné Amarettem, případně rozehřátým máslem.

Pečeme na asi 180 °C po dobu 25 minut, povrch musí být zlatavý, ale ne spálený. Tato doba pečení je uzpůsobená jednotlivým porcím v menších formičkách. Pečete-li žemlovku v lavoru pro 10 osob, počítejte s i s 3/4 hodinou a v tom případě doporučuju dát spíš níž než doprostřed výšky trouby, aby se povrch nepálil. Často se peče také v remosce, tam povrch chce tuplem hlídat.

Jestliže chcete žemlovce přidat i čepičku, nechte ji vychladnout a před podáváním to chce to ušlehaný bílek do tuha a pak postupně přidávat cukr (asi 2 polévkové lžíce na jeden bílek) a ještě šlehat, do lesklého krému. V troubě nízká výšková pozice. Na vrstvu vysokou 1 cm budete potřebovat cca 160°C a asi 15 minut do hnědavých špiček (když se povrchu dotknete, nesmí nic ulpět na prstu). Tím se i žemlovka znovu pořádně ohřeje. Proto na svůj plán myslete už při její tvorbě a rohlíky poctivě namáčejte, aby z ní nakonec nebyla sušenka. Osobně preferuju verzi bez čepičky :) A zbylo-li Amaretto, šup s panákem do rendlíku, zredukovat asi na půlku a přidat trochu másla už mimo plotýnku. Nesladit, bude to jak cecek i tak. Ihned podávat, nenechávat stát a chladnout.

KOKO