Zapečná fregola sarda12 / 01 / 2013

Těstoviny, to zdaleka nejsou jen spaghetti, penne nebo kolínka. Z Itálie se sem dováží tolik druhů, že by se z nich mohla dělat poznávačka jako u lučních kytiček při biologii ve škole. Právě jsem objevila druh, který mě zaujal nejen tvarem, ale taky barvou. Jedna kulička je krásně žlutá, druhá úplně hnědá a většina kombimbinací obojího. Chuťově jsme někde mezi kuskusem a těstovinovou rýží s nádechem pražení. Fregolu jsem pořídila na edelikatesy.cz, přesněji tady.

Ingredience na 4 porce

  • 150g těstovin fregola sarda
  • 4 filetky ančoviček
  • 1 menší bílá slovenská paprika
  • 8 sladkých cherry rajčátek
  • 1 střední žlutá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 mozarella
  • oregano
  • bazalka
  • sůl, pepř
  • máslo
  • 250g kuřecích stehenních řízků
  • rukola

 

1 hrnec na vaření těstovin, 1 pánev a 1 zapékací miska nebo pekáček – to budete nevyhnutelně potřebovat. Jde o recept, který vám zabere 20 minut aktivní práce plus maximálně 15 minut zapékání pod grilem. Dejte vařit vodu v hrnci, pořádně ji osolte a hned, jak začne dostatečně vřít, vsypejte těstoviny. Rozpalte troubu na maximum na gril. Na pánvi začneme s tím, že orestujeme pěkně do zlatavohněda na másle na drobno nakrájenou cibulku. Zabere to asi 7 minut.

Cibulku přemístíme někam na talíř vedle a na stejné pánvi, možná s přidáním dalšího oříšku másla opečeme také stehenní řízky nakrájené na medailonky, osolené, opepřené a okořeněné sušeným oreganem a bazalkou, opět dozlatova – cca 8 minut. Přidáme opečenou cibulku, ančovičky nasekané na malé kousky, kolečka papriky a podlijeme cca 1 dcl piva (používám desítku Gambáč) a 1 dcl vody, ve které se právě vaří těstoviny. Za 1-2 minuty od tohoto okamžiku, cca po 16 minutách vaření, slijeme těstoviny, přidáme je do pánve, promícháme, dosolíme, dopepříme a necháme 2 minuty ještě spojit.Jestliže máte čerstvé bylinky jako tymián nebo petrželku, vmíchejte to k tomu.

 

Směs překlopíme do zapékací mísy, urovnáme, poklademe půlkami cherry rajčátek a plátky mozarelly. Dáme pod gril a necháme v troubě, dokud sýr nezačne zlátnout. Servírujeme s rukolou, kterou na talíři vmícháme do těstovin.

 

KOKO