Z jedné strany pečený váleček z lososa03 / 12 / 2014

Ingredience na 4 porce

  • 400 g filetu s kůží z hřbetní části lososa
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • 2 ks vařené červené řepy – oloupané
  • 20 g másla
  • římský kmín
  • sůl
  • 200 ml smetany 33%
  • 40 g másla
  • 30 g lososového kaviáru
  • sůl
  • 400 g brambor
  • 40 g másla
  • 50 ml smetany 33%
  • svazek kopru
  • sůl

Tento recept jsem dostala k dispozici v materiálech pro novináře na lososím přežíracím večeru pod záštitou ochranné známky Norge. Nejedná se o logo žádného výrobce, ale o vyjádření země původu lososa. Článek si můžete přečíst tady.

Co se týče carpaccia z červené řepy, dělala jsem ho v MENU v sezóně v tomhle videu, i když já mám raději řepu pečenou, tak můžete mrknout :)



Koko

Postup:

Váleček rozkrojíme na jednotlivé steaky a pozvolna pečeme na pánvi s olivovým olejem kůží dolů, aby maso bylo propečené pouze do poloviny. Osolíme a opepříme.

Řepu nakrájíme na plátky a opečeme ji na másle společně s římským kmínem a solí.

Smetanu necháme zredukovat na polovinu svého množství, vypneme, vmícháme máslo, kaviár a případně sůl.

Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a vyšleháme se smetanou, máslem, solí a sekaným koprem.

Lososový kaviár mají v Makru v oddělení ryb v chlaďáku. Stojí cca 180 – 200 Kč decková sklenička. Seženete třeba i prstruží, je taky skvělý a levnější, cca 130 Kč. V receptu se nikdo nezmínil o té kůži, zjistím, jak na to :)