Vykolejená kuchyně16 / 09 / 2018

Těžký mnohdy nejen život, ale i žaludek studentův jest. Se začínajícím dalším semestrem jsem se dotazovala aktuálních i dávno bývalých vysokoškoláků na jejich odvážnou stravu během studií. Hlavně ti, kteří přebývali na kolejích, vedli velmi dobrodružný gastronomický život plný překvapivých kombinací, fantastických využití pánví či toastovačů a zdrcujících finančních rozpočtů na stravu.

Tato bída třená s nouzí, taveným sýrem či tatarkou na chlebu znamenala pro studentův trávicí trakt těžký tří až pětiletý zářez. Ještěže stejné období máme spojené hlavně s pěknými zážitky. Pokud si na ně pamatujeme. A samozřejmě nemyslím tím zkouškové období.

Šlágry plné fantazie

Tu pravou zkoušku podstupoval den co den náš žaludek. Vrátím-li se k nosným pilířům vysokoškolské gastronomie, zazněly třeba:

  • gothaj smažený v trojobalu
  • rýže s tatarkou, chleba s tatarkou, rohlík s tatarkou, cokoli s tatarkou
  • Donaldova pizza – krajíc chleba namazaný kečupem, obložený salámem, posypaný sýrem a zapečený v mikrovlnce
  • párky ohřívané v rychlovarné konvici
  • špagety s kečupem a taveným sýrem
  • paštika Májka s chipsy
  • čínská polévka s točeňákem a sýrem
  • bramborová kaše z pytlíku s taveňákem
  • těstoviny s Grankem a máslem
  • ovocné knedlíky: houskový knedlík zalitý ovocnou šťávou, pro bohaté i tvaroh
  • těstoviny s rozpuštěnou Kinder čokoládou a máslem

Některé položky se až nápadně opakují, že. Ať jsou tyto pekelné výtvory jakkoli zábavné ke čtení, bylo by vážně skvělé, pokud bychom se v realitě mohli posunout o něco dál, stejně jako se změnila doba. Počtení pro zasmání na studenstkakucharka.cz mě sice zabavilo na několik hodin, Láďa Hruška by se cítil taky jako ryba ve vodě, nicméně říkám už prosím NE!

Omezený rozpočet je ovšem stále třeba respektovat, chápu. Stejně tak fatální nedostatek vybavení ke kuchtění na kolejích. Jistě, i skutečnost, že svět nepočká a hospoda už vůbec ne, musím brát víc než na zřetel. Všechno to musí být rychlé. A jednoduché. Jen ne v tak smrtící míře.

Širší spektrum možností

Čas vaření ukrátíte použitím (kvalitních!) polotovarů, kterých je dnes naštěstí o něco víc než bývalo.

  • Bramborové gnocchi, chlazené halušky, spatzle, dnes už mají i dobré chlazené knedlíky všech druhů včetně plněných sladkých, chlazené těstoviny, hotová těsta na pizzu, croissanty nebo slaný koláč, hotová polenta, jako samotná příloha koupené vařené čínské nudle nebo vařená rýže u Číňana (pokud jste vážně líní, buďte alespoň kreativní při sběru surovin)…
  • Ze „suchého skladu“ jsou tu místo klasických těstovin k mání kuskus, bulgur, kroupy, jáhly, tarhoňa, těstovinová rýže, pohanka, červená nebo zelená čočka… A když přidáme konzervované fazole mnoha druhů nebo cizrnu, už je přeci jen víc z čeho vybírat.
  • Masové a rybí konzervy, uzené maso (dnes už řezníci mají i uzené kuřecí, krůtí apod.), uzené makrely, ochucené klobásky ze syrového masa (můžete z nich udělat i kuličky nebo karbanátky, stačí vymáčknout ze střívka a opéct), hotové směsi na sekanou od řezníka, hotová kuřecí nebo krůtí roláda k upečení…
  • Vegetariáni naopak mají v lednici dlouho-zkáze-vzdorující tofu (berte raději ty s příchutí, marinovaná nebo uzená), sojové maso a granulát, tempeh, seitan, hermelíny do trouby a na grilování, halloumi, pološtěpky…
  • Bez dochucovadel by to nešlo – řadu kečup/tatarka/sojovka/hořčice obohaťte o karí pastu, tom yum pastu, miso pastu, zelené či červené pesto, ajvar, chutney, čalamády… Ale hezky jedno po druhém. Když toho načnete moc, akorát vám to v lednici zplesniví. V těch kolejních zvlášť řádí zběsilá mykotická bujení.
  • Nezapomínejme na mrazák, ten skýtá časovou úlevu pro mnoho surovin, ale časovou nesnáz při akutním hladu. Vyžaduje plánování, ale zas se to vyplatí. Mražený špenát (kupujte už ochucený se smetanou a česnekem, stačí jen rozehřát), květák a brokolice, zelenina na čínu, zelenina do polévky, hrášek, mrkvičky, kukuřice… zelenina si tak uchová víc vitaminů, je nakrájená na jedlé kousky a má víc svou vlastní chuť, když se nemáchá v láku v konzervě iks let.

Nezapomínejte na vejce

Tahle ingredience jde zpracovat opravdu na tisíc způsobů a všechny jsou jednoduché. Dokonce na to existují specializované kuchařky. Osvojte si nejen klasickou omeletu, ale i frittatu nebo bramborovou tortillu.

Vajíčko stačí opatrně rozklepnout do vařící polévky a počkat 3 minuty, až se napošíruje. Tím získá jídlo sytost, aby měl student sílu jít pařit. Nemluvě o spoustě druzích hemenexů s čímkoli, co kolej dá. Sázené vejce může být součástí skromnější verze anglické snídaně z jedné pánve s opečeným párkem a fazolemi v tomatě.

Výstroj a výzbroj

Dalším omezením krom času a financí je i samotné vybavení kolejní kuchyně či studentského bytu. Dá se počítat s rychlovarnou konvicí (která však netušícímu čajomilci připraví nemilé překvapení po tom, co si v ní někdo ohřeje párky ARO, že?!), s dvouplotýnkovým vařičem, mikrovlnkou, ve výjimečných případech remoskou či dokonce troubou – ale to už si troufám. K uchovávání potravin slouží společná lednice a dovolte mi snít i o malinkém přilehlém mrazáčku.

Za tu dobu, co vařím, bych doporučila uspořádat sbírku na ještě jednu záležitost, která umí spoustu triků s minimálním nasazením studentových mozkových buněk. Jedná se o multicooker. Jelikož funguje jako rýžovat, dá se v něm opékat, zapékat i péct, vařit v páře, dusit i vařit, věřím, že by se hodil.

Mise začíná

Kde tedy začít s konkrétními radami, které hladového studenta přesvědčí, aby věnoval svému jídlu alespoň o kousek víc snahy a dal si o kousek nebo dva kousky míň v hospodě? Každý den v následujícím týdnu uvařím něco, co si vyžádá maximálně 15 minut snahy, nedá to téměř žádnou práci, bude to mít nápad, bude vám to chutnat, nebude to blaf a nebude to drahé. Sledujte můj instagram a facebook.