Vinná klobáska s pyré z brambor a červené čočky22 / 12 / 2012

Ingredience na 4 porce

  • 600 – 800g vinné klobásy
  • 600g brambor na kaši
  • 2 vrchovaté hrsti červené čočky půlené
  • 1 dcl mléka
  • 3 menší mrkve
  • tymián
  • máslo
  • petrželka hladkolistá
  • hráškové klíčky
  • sůl, pepř

na pažitkovou omáčku 6 porcí

  • 2 plátky bílého toastového chleba
  • 5 lžic vývaru (ideálně telecí nebo hovězí)
  • žloutek syrový
  • 1 vejce vařené natvrdo
  • 0,5 dcl oleje
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • lžíce octa (dávám vinný)
  • lžička dijonské hořčice

 

Vinná klobása k Vánocům prostě patří. Někteří ji obalují v mouce, jiní v trojobalu. Já zvolila přírodnější cestu. Trojobal totiž schovávám na kapra na Štědrý den večer, chci se prostě těšit. A do té doby jíst chutná, ale nijak zvlášť hutná jídla. Proto volba padla na vinnou klobásku s pyré z brambor a červené čočky a k tomu mrkvové tagliatelle a rakouská pažitková omáčka. Můj spolehlivý zdroj na perfektní a neošizenou klobásu je u Sváčka na Arbesáku v Praze.

Z klobásy stočte 4 pevné šneky a propíchněte špejlí. Na troše másla na střední plamen po obou stranách nechte na pánvi zezlátnout, tzn. tak 3 minuty po každé straně max. Teplotu hlídejte, ať klobáska moc neprská nebo nezačne praskat střívko, kdyžtak ztlumte. Pak přemístěte na pečící papír na pekáčku, opepřete a dejte do trouby na 170°C na asi 20 minut dotáhnout. Vypečenou šťávou pak klobásky na talíři polijte.

Brambory oloupejte, rozkrájejte na kousky, dejte vařit. Až voda začne vřít, přidejte sůl a také červenou půlenou čočku. Až budou brambory pěkně měkké, aby se vám dobře dělala kaše, slijte přes sítko. Vraťte vše do hrnce, přidejte trochu másla a mléko. Nechte 2 minuty odpočívat ještě u sporáku na teplém místě a pak vhodným nástrojem umíchejte kaši spolu s petrželkou. Dosolte a dopepřete.

Mrkev škrabkou na brambory oloupejte a pomocí škrabky z oloupané mrkve podélně odškrabujte nudličky mrkve. Na výpeku z klobásek na pánvi a na zbylém másle restujte mrkev společně s tymiánem asi 12 minut. Případně podlijte vodou z vařících se brambor a čočky, stačí 4 lžíce… aby mrkev byla na skus. Opět osolit, opepřit. Je-li moc sladká, kápněte i trochu vinného octa.

Toastový chléb rozdrolíme na co nejmenší kousky a necháme napučet studeným vývarem. Přidáme syrové žloutky a také najemno nastrouhaná vařená vejce. Metličkou pořádně rozšleháme spolu s hořčicí a octem. Pak jako při přípravě majonézy jednou rukou po čůrku přiléváme olej a druhou rukou pořádně mašlujeme metlujeme. Dochutíme solí, pepřem a minimálně hrstí nasekané pažitky.

Synchronizace receptu je tedy následující: Rozpékat troubu, umotat klobásky, oloupat brambory a nakrájet, klobásky orestovat, přendat na pekáček, dát vařit brambory, připravit nudle z mrkve, brambory vaří – přidáváme čočku a klobásky jsou do trouby, připravujem petrželku a klíčky, mrkev na pánev, restujeme, měkne, hlídáme klobásky – jestli praskají a moc hnědnou, ztlumíme teplotu, hlídáme brambory a čočku, brambory měkké – slejeme, přidáme máslo a mléko, vypínáme mrkev, dochucujeme ji, umícháme pyré, vyndaváme klobásky, servírujeme :)