Velikonoční zajíček15 / 04 / 2014

Tohle velikonoční pečení mi dalo trochu zabrat – trefit se, aby těsto vyběhlo do formy tak, aby byl zajda komplet, ale aby z formy nevyběhlo a nenadzvedávalo ji, mě stálo pár pokusů. Obě poloviny mého zajíčko-tvořítka mají dohromady objem 450 ml. Na to vychází následující rozpočet surovin. Procentuálně si tedy vypočítejte podle vlastní formy a jejího objemu žádoucí recepis – přidávejte ve správném poměru droždí, mouku a mléko + samozřejmě pak i cukr. Co se žloutků týče, dva už jsou třeba na cca 250 g mouky, na 500 g mouky vychází pak 4 žloutky.


Kvásek už vyrábějte z navážených surovin na těsto. Na manipulaci s těstem (při přendavání do čisté mísy na kynutí a pak po kynutí do formy) používejte už spíš hladkou mouku. Snažte se, abyste ji potřebovali co nejméně, leč se těsto bude mít tendenci lepit – čím víc mouky celkově pojme, tím bude tužší výsledek. A formu vymazejte máslem, nevysypávejte.

Ingredience na těsto:

  • 125 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 30 g cukru krupice
  • cca 10 g vanilkového cukru
  • 75 ml mléka
  • 15 g másla
  • kůra ze 1/4 citronu
  • 8 g čerstvého droždí
  • případně mandle a rozinky
  • moučkový cukr na posypání
    + mašli, aby ho našli
k tomu hladká mouka na další manipulaci s těstem a
máslo na vymazání formy

Stačí postupovat podle videa a nechat těsto pěkně vykynout minimálně 45 minut v teplých oblastech. Upečeného zajdu nechávám stydnout pod utěrkou, zdá se mi, že je pak přeci jen o něco vláčnější.

Tak veselé Velikonoce! KOKO