Velikonoční beránek27 / 03 / 2013

Těsto chutná bábovkovitě, takže ho můžete příště prubnout i do takové formy – podle její velikosti už ale z 3 nebo 4 vajec a k tomu úměrně zvětšeného množství ostatních ingrediencí – kypřícího prášku na bábovku můžete dát i o něco víc, pokud chcete, aby hodně vyběhla. Pak pečte spíše na 170/180°C a cca 40 minut, opět dozlatova. Moje forma mám objem 750 ml, na tohle množství odpovídá následující rozpočet ingrediencí.

Ingredience na 1 beránka

  • 2 velká vejce
  • 120g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 150g polohrubé mouky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 g prášku do pečiva
  • kůra z 1 citronu
  • 50 ml studené vody
  • špetka soli
  • máslo nebo sádlo na výmaz
  • trocha hrubé mouky na výsyp

 

  1. Ještě než začnete vážit všechny složky, dejte vyhřát troubu na 160/170°C a mřížku dejte do dolní poloviny.
  2. Vymažte a vysypte formu.
  3. Oddělte žloutky od bílků.
  4. Žloutky smíchejte s cukry do pěny (cca 2 min míchání).
  5. Vlijte olej, smíchejte v homogenní hmotu.
  6. Mouku a prášek do pečiva prosejte k základu.
  7. Smíchejte a přidejte vodu a citronovou kůru. Zamísete, aby směs byla vláčná.
  8. Vyšlehejte bílky a vmíchejte do těsta.
  9. Vlijte těsto do formy a nažeňte tekutinu i do všech záhybů jako jsou ouška a ocásek.
  10. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 30 minut dozlatova. Zda už je beránek propečený, můžete zkontrolovat pomocí špejle – pokud ji vpíchnete do nejhlubšího místa, vytáhnete a nebude oblepená těstem, je to ready.
  11. Nechte zchladnout ještě ve formě.
  12. Pak pocukrujte nebo polijte kýženou oblíbenou polevou. Těsto obstojně chutná i druhý den.

Nebo upečete raději mazanec? :)

KOKO