Chtěli byste se zúčastnit dalšího společného vaření osobně a pozvat si na konzumaci vlastní hosty? Není problém. Další natáčení se koná už ve čtvrtek 14.1.2016 od 13 hodin v Tančící kuchyni v Praze,  takže pokud si chcete přijít v jednom a nebo i ve dvou aktivně zavařit, není problém si o účast napsat na menudomu@stream.cz během středy nebo čtvrtka tohoto týdne. Do předmětu napište „Vaříme společně“, pošlete mi vaší fotku (nebo fotky), jména, kontakty a věk. A připojte i koho pozvete na následnou konzumaci cca od 17 hodin. Každý vařmen může pozvat dvě osoby. Tentokrát nás čeká vepřová zabijačková tématika. A samozřejmě je to všechno pro účastníky naprosto zdarma.

____________________________________________________________________________________

Růžový br-salát

VS3

  1. Předehřejte troubu na 200 °C, připravte si omyté a osušené celé řepy( ideálně menší farmářské), lehce je zakápněte olivovým olejem, důkladně zabalte. Dostatečně velký pekáč nebo zapékací misku vyložte pečícím papírem.
  2. Jestli chcete salát servírovat k rybě (ať už přírodní či smažené), padne mu také pečený fenykl jako ulitý. Odkrojte krásné střapaté zelené chmýří a uchovejte na pozdější dekoraci. Fenykl podélně nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Vykrojte z nich hořký tvrdý řapík, kterým už začínal kořen. Když se jednotlivé listeny oddělí, vůbec nevadí. V míse ho zakápněte opět olivovým olejem, osolte a opepřete.
  3. Řepy vložte v alobalu na vystlaný pekáč. Na zbývající místo rozmístěte fenykl. Vložte do předehřáté trouby. Řepa bude potřebovat minimálně hodinu. I uprostřed musí být krásně měkká, můžete např. udělat test pomocí vpichu špejle. Fenykl bude třeba vyjmout asi o něco dříve, nesmíme ho spálit. Jen chceme, aby zesládnul a byl měkký.
  4. Během toho oškrábejte syrové brambory, omyjte je a nakrájejte na přiměřeně velké kostičky, na které jste v salátu zvyklí. Pamatujte na to, že by ale měly být co nejvíce stejnoměrné i za cenu nějakých malých ztrát a odřezků. Pokud můžu radit, vidím to na hranu 5 – 7 mm.
  5. Dejte brambory do hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby nad nimi byla ještě minimálně pár centimentů vody. Přidejte dvě lžičky soli a jednu lžíci octa (nejčastěji používám bílý vinný). Ocet způsobí, že se brambory nerozvaří a budou mít stále pěkně ostré hrany, takže z kostiček nevzniknou kuličky. Hlídejte a ochutnávejte je, ale podle velikosti by jim mělo tak akorát stačit 11 až 13 minut odpočítaných od začátku varu, tedy od chvíle, kdy uvidíte vodu pořádně bublat, žádné minimalistické perlení!
  6. Vychladlý fenykl pokropte pár kapkami citronové šťávy a pokrájejte také na adekvátně velké kousky.
  7. Ještě doplňuju, že další možností je péct v troubě jen řepy, fenykl rovnou pokrájet a orestovat ho na středním plameni stejně ochucený na másle nebo olivovém oleji, ale když už trouba žhne, proč ji nevyužít.
  8. Upečené řepy vybalte, ať rychleji chladnou. Protože dost barví, doporučuju používat plastové prkénko během jejich loupání a krájení na kostičky.
  9. Nasekejte bylinku. Ideální je kopr, zvlášť k rybám. Dost lidí ho ale moc nemusí a naopak k hovězímu nebo telecímu masu se hodí spíše klasická petrželka nebo klidně i rukola. Výběr tedy ponechám na vašich preferencích. Vmíchejte.
  10. Přidejte kapary a pokud je máte rádi, také vlašské ořechy.
  11. Dochucování takto zhotoveného salátu, který je určen k okamžité konzumaci, musí být poměrně výrazné, protože se nestihne jako ten klasický český vánoční proležet. Proto odhaduju, že budete potřebovat proti nasládlé řepě a fenyklu ještě další sůl, také pepř. Ty doplňujte až ve chvíli, kdy ingredience spojíte majonézou a créme fraiche. Pro odlehčení to dávám nejčastěji půl na půl, na toto množství řekněme dvě až tři lžíce od každého.
  12. Až nakonec dokyselte k rybě citronovou šťávou.
  13. Dekorujte odřezky z fenyklu, případně jako my klíčky červené řepyzeleného hrášku.

VS 5

 

Růžový salát jsme na společném kuchtění podávali se steakem z hovězího pupku. Jak na steaky jsme se učili už v prvním díle Vaříme společně, takže si můžete všechno připomenout tady.

 

Silvestrovské bliny

Těmhle roztomilým lívanečkům jsem věnovala speciální článek, kde najdete jak recept na domácí těsto, tak i tipy na šestero zdobení, takže pokud chcete letos svým hostům nabídnout něco netradičního, stačí studovat ZDE.

VS 7

Na videu vedle zdobení caprese a lososového tataráku vidíte také minivejce benedikt s křepelčími vajíčky. Jsou zdravější než slepičí a rozhodně s není čeho bát, když chcete, aby bliny dostaly luxusnější ráz. Jak křepelší vejce uvařit tak akorát, jak ho pošírovat a také jak na to sázené, o tom opět ve všeobjímajícím křep-vaj-článku ZDE.

VS1

 

Novoroční chilli

Klasické chilli con carne jsme už vařili, podrobný recept i s videem můžete nastudovat ZDE. Na Nový rok můžete připravit i o něco tekutější verzi, která zafunguje spíše jako hustá přesnídávková polévka. Stačí prostě použít více vývaru. Chilli se musí vždy pořádně provařit a stejně jako guláš skvěle chutná proleželé, takže můžete začít vařit klidně už předem :)

VS2

Chilli con carne by mělo pálit tak akorát. Během toho, co bude odpočívat, se pálivost ještě o trochu rozvine, takže opatrně, přidat tomu tuning můžete vždycky. Pokud se vám líbí nejrůznější druhy sušených chilli papriček, které používáme, sehnala jsem je tady.

VS 6KOKO

 


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje