Vaříme společně 4.09 / 11 / 2015

Projekt Vaříme společně jste už na blogu asi zpozorovali. Už počtvrté jsme se sešli v Tančící kuchyni s dalšími fanoušky MENU domů a za podpory Coca-Coly jsem mohla nabídnou výhercům nejen účast na kurzu zdarma, ale pozvat i hosty svých účastníků, všem zajistit pohodovou atmosféru a snad i opravdu pěkný zážitek :) Na facebooku jsem se vás ptala, co se momentálně nejvíc vaří v kuchyňkách vysokoškolských kolejí a zpozorovala jsem zvláštní úkaz – nejoblíbenějším společným jmenovatelem byly ve všech jídlech sýr a slanina. Tak jsem tomu přizpůsobila i menu.

Pokud byste se rádi dalších natáčení zúčastnili, je možno! Stačí napsat na menudomu@stream.cz mail s předmětem „Vaříme společně“, do něho vložit svou fotografii, napsat jméno, věk, úroveň svých kulinářských schopností a prozradit, koho byste jako dva své hosty pozvali. V ideálním případě se ozvu zpátky a dohodneme se na účasti :)

Jo a asi by bylo fajn, abyste to selfie z náhledu článku viděli celé… I když ani na něm já celá nejsem :-D

natáčení Vaříme společně selfie

No… Jak říkám … bývá tam celkem legrace.

 

Alsaský cibulový koláč

Teď se vrátíme na zahrádku poblíž Plzně, kde jsem ještě minulé léto natáčela MENU v sezóně. Na videu můžete podrobněji okoukat tvorbu cibulového koláče z videa. Některé postupy se v detailech liší, protože jsme v Tančící kuchyni vařili rovnou pro 17 lidí, takže bylo nutno tomu postup trochu přizpůsobit. Vyberte si tedy, co vám víc vyhovuje.

 

Makarony se sýrem

Makarony se sýrem jsou absolutní klasikou, která se připravuje na mnoho způsobů. Zrovna v den zveřejnění videa jsem na facebooku našla, jak někdo sdílí tyto 4 obměny Mac´n´cheese podle Jamieho Olivera a vypadají naprosto božsky, takže se nebojte experimentů.

Domácí pizza těsto

Ingredience na těsto na 1 pizzu:

  • 125 g hladké pekařské mouky „00“
  • 50 – 60 ml vlažné perlivé vody
  • 6-7 g čerstvého droždí
  • lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 1/2 lžíce olivového oleje

Postupujte podle videa : kráter z mouky plus sůl, do něj trochu vody a cukr, rozdrolit droždí, rozmíchat vidličkou, přidat trochu mouky (mouku „00“ už jsme řešili v receptu na lasagne), pak kápnout olej, míchat, přilít opatrně zbytek vody a vmíchávat mouku. Až to přestane jít vidličkou, půjde to rukama. A dejte tomu duši. Skoro ji na tom hnětení vypusťte, pokud chcete mít skvělé těsto. 10 minut pořádný hnětačky! Makat! Nepolevovat. Povrch těsta musí být sametový, vyzývat k pohlazení. A následně k zabalení do potravinové folie, které těstu jednoznačně umožněte. Necháte-li kynout těsto bez ní, jen třeba v misce pod utěrkou jako vánočku, těsto po povrchu lehce oschne a okraje se vám při tvarování budou praskat a následně se budou péct příliš rychle, bude z nich totální křupka. O to víc tahle věc platí, pokud jste netrpěliví. A teď jde o to, kdy těsto připravit.

Pro trpělivé mám dobré doporučení – dělejte těsto den předem. Podle postupu, nechte ho ve folii vykynout (folii tedy neutahujte, nechte mu dostatek prostoru) do dvojnásobné velikosti asi 20 – 30 minut na teplém místě a pak šoupněte do lednice. Splaskne, udělají se v něm bublinky, zvláční, bude se líp válet, bude mít lepší konzistenci, bude pružnější, bude chutnější, bude správně křupavé, ale nebude z něj vyschlá křupka. Druhý den stačí jen lehce pomoučit plochu, rozválet, na krajích trochu těstu pomoci, aby měla pizza jasné hranice (v pecích při vysokých teplotách se okraje zvednou přirozeně samy, ale v troubě tomu zpravidla tak není), přehoďte na pomoučený alobal a zdobte.

Netrpěliví budou postupovat stejně s tím rozdílem, že po 20 až 30 minutách kynutí budou těsto rovnou válet, pomáhat krajům, přendavat na alobal a zdobit. Tak dobré vlastnosti těsta pak ale nečekejte. Lze to ale udělat i tak.

Shodně ještě nutno říct, že těsto je při propracovávání před kynutím dosti tuhé. Nebojte se toho. Nakynutím a odpočinkem v lednici změkne a zvláční. Kvasnice udělají své. Nicméně okrajům je nutné prsty pomoci (a pozor na nehty). Těsto by po uválení mělo být vysoké ve zdobícím okruhu cca 2-3 mm a na okrajích 4-5 mm. Okraje bez suga nechte tak 1 cm široké. Suga rozmístěte víc právě ke krajům, uprostřed bude zvláčňujících ingrediencí dost a dost. Sugo můžete buď pořídit už hotové ve skleničce a nebo udělat domácí.

A pokud byste si radši vlastně doma připravili Capricciosu, tak celý recept najdete tady.

KOKO