Vařený mělnický chřest s roládou z jarního kuřátka z farmy Štěpánovsko, omáčkou Poulette a bramborem taženým v bylinkovém másle20 / 11 / 2011

Ingredience na 4 porce:

  • Jarní kuřátko 1 kg
  • Chřest 0,8 kg
  • Jarní špenát 50 g
  • Máslo 200 g
  • Brambory 0,8 kg
  • Kudrnka
  • Tymián
  • Sůl
  • Pepř
  • Citron
  • Bílé víno 0,1 dcl

Postup přípravy receptu:

Jarní kuřátko vykostíme, osolíme a opepříme a rozložíme opraný špenát. Zabalíme do rolády, svážeme provázkem, přendáme na plech, přidáme oříšek másla a pečeme při nízké teplotě 120°C cca. 1,5 – 2 hodiny do měkka. Maso vyjmeme, sundáme motouz a nakrájíme na silnější kolečka. Výpek z pekáče přendáme do rendlíku,
zavaříme a zahustíme přidáním studeného másla.

Chřest očistíme škrabkou, odkrojíme spodní dřevnaté konce a vaříme dle velikosti chřestu 6-10 min. ve vodě spolu s bílým vínem, citrónovou šťávou, trochou cukru, soli a másla. Brambory oškrábeme, uvaříme v osolené vodě. Uvařené je přendáme do másla, v kterém je tymián a kudrnka a ještě pár minut povaříme v másle. Na talíř nandáme brambory spolu s chřestem,
přidáme dvě kolečka kuřecí rolády a přelijeme sosem.

Tento recept poskytl restaurant Renommé pro Chřestfest 2012.