Udon nudle s kuřecím masem a zeleninou21 / 10 / 2014

Ingredience na 4 porce

  • 4x 200 g čerstvých udon nudlí
  • 4x 150 g zeleniny (použila jsem mrkev a cuketu, ale klidně popusťte fantazii)
  • 4 ks jarní cibulky
  • 2 hrsti hub shii take
  • 2 velká kuřecí prsíčka
  • roztok na pošírování (cca 400 ml vývaru, lžíce ústřicové omáčky, lžíce rybí omáčky)
  • zázvor velký jako půlka palce
  • 100 ml tmavé sojovky
  • další lžíce ústřicové omáčky
  • další lžíce rybí omáčky
  • 6 lžic roztoku z pošírování
  • chilli podle chuti
  • čerstvý koriandr
  • opražený sezam

Během těchto dnů prochází web rekonstrukcí a už během čtvrtka na vás vykoukne úplně nový design. Doufám, že se vám bude líbit a zpříjemní tak váš pobyt na blogu. Dodávám dnešní aktuální video MENU domů. V novém designu už pak najdete během několika dnů recept komplet, zatím spoléhám na vás, že takto výčet postačí, spolu s videem to zmáknete s nudlí v nose :)

K pošírování je nutno říct, že na plynovém sporáku, pokud vám i nejmenší plotýnka na nejmenší možný plamínek fajruje natolik, že voda nepřestává vůbec vařit, vložte syrové maso do roztoku z vývaru, rybovky a ústřicovky na 7 minut tak, aby bylo potopené a vařte na ten nejmenší oheň. Poté odstavte a nechte pod pokličkou ještě 10 minut stát.

Naopak elektrické sporáky a nebo sklokeramika se vyznačují tím, že dokáží hřát opravdu na malinko, navíc si rozhohněná plotna dlouho drží svou teplotu, takže můžete už od začátku provařenou tekutinu jen šolíchat a udržovat těsně pod bodem varu (prostě neuvidíte žádné bublinky), vložit do ní maso a nechat těch cca 18 minut takhle koupat. Hotovo.

Jestliže sháníte udon nudle v Praze, doporučuju obchůdek s korejskými, vietnamskými, japonskými a určitě i jinak-asijskými potravinami v Gorazdově ulici, hned v prvním bloku když se dáte směrem od Palackého náměstí. Objevíte tam spoustu pokladů. Jedno balení fresh udon stojí 18 Kč. Chcete se raději pořádně zapotit? Zkuste nudle doma! Odkazuji na Cuketku, ten ví, o čem píše :) Takže zde.

MENU domů získalo letos rovnou dvě nominace na Křišťálovou lupu 2014… tahle trofej mi na poličce chybí a je tam pořád prostorno … Neměli byste minutku???? Pokud jo, děkuju ještě za tu minutu navíc. Hlasuje se už jen pár dní. Děkuju!

KOKO

Cuketové květy jsou efektní i jako amuse-bouche k vínu. Stačí je očistit, naplnit kozím sýrem a čerstvou bazalkou, opepřit, osolit a pokapat ořechovým olejem. Poté asi 8 minut zapéct v troubě. A hned níž najdete také videonávod na plněné květy smažené v těstíčku z mouky a perlivé vody.