U Štěpána (Šumava)20 / 11 / 2011

Ve Vojeticích kdesi na konci světa, nachází se biofarma, kterou proslavil pořad Ano, šéfe! Na začátku prosince 2011 jsem tam zabrousila už podruhé v životě. Poprvé se velká spokojenost vlastně nekonala. Byli jsme tam ve dvou, každý chtěl propéct maso jinak a v kuchyni nám ho propekli přesně opačně. Tenkrát jsem vsadila na biftek ze svíčkové s grilovanou zeleninou a bramborem v alobalu. Bylo to ok, ale nic nezapomenutelného. Jak mi někdo navíc propeče maso moc, už si nepochutnám. S tím bohužel byl stejný problém i napodruhé. Má prosba na „maximálně medium rare, klidně rare“ byla vyslyšena stadiem medium.



Když se nad tohle povznesu, konečně mě potěšil pěkně udělaný jídelní lístek (před tím papíry vložené do průhledných kancelářských desek s dirkami). Zajímavé položky v menu. Ne příliš, ne málo jídel. Z hovězího jste mohli opravdu ochutnat skoro cokoli od líček až k oháňce. Krásná nová terasa, mnohem moderněji vyhlížející než původní zbytek, vyloženě rustikální ráz hospůdky. Na webu upozorňují, že je nutno se objednat předem, hlavně na víkendy třeba i 2 nebo 3 týdny dopředu. Jelikož já dorazila o všedním dni na oběd, byla jsem v celé hospodě nejkrásnější, tedy jediná.

V restauraci mají pěkný inventář, nabízí lokální šumavské pivo, obsluha příjemná (tedy do té doby, kdy jsem nezačala vyzvídat, co dávají do malinové omáčky a měli strach, že jsem špion odjinud :-D ). Bifteky tu solí obřími krystaly mořské soli, brambory žluté a skvělé i v prosinci… a ceny optimální ke kvalitě. Pokud k tomu nepřičítám benzín.



Ochutnávka se skládala ze tří položek. Jemně uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou a světlým chlebem, to bylo něco excelentního.
Za cenu osmdesáti korun jste na talíř dostali horký a hlavně tak měkký jazyk, že lepší jsem nikdy nejedla.
Omáčka k němu byla lehká, ale řízná po čerstvém křenu, chlebík měkkoučký. Dala bych si to nejradši 3x a víc už bych nic objednávat nemusela.
Pak tu máme 200g flank steak, tedy steak z pupku. Úžasný a maso bylo i přes svá hrubší vlákna velmi jemné a dobře kousatelné.
Povrch přesně akorát upečený. Bomba. K tomu byla omáčka z kaštanů s restovanou slaninkou a opékané brambůrky se slupkou. Za cenu 299 Kč skvělé.
A 349 Kč stál 300g rumpsteak s malinovou omáčkou a bramborovou kaší. Až na to, že byl v teple moc dlouho, opět supr.
Tohle jídlo jsem se snažila odkrýt také v prvním videoreceptu MENU domů. Omáčka zůstala tajemstvím šéfkuchaře, jejich byla ještě tmavší,
hutnější a výraznější – a to tak, že samotná by byla bez masa nepoživatelná. Já udělala takovou domáčtější light verzi,
nicméně pokud byste chtěli dosáhnout věrohodného výsledku, chtělo by to i malinovou zavařeninu a všeho víc – worcesteru, vína,
víc silnějšího vývaru, déle redukovat…

VIDEOrecept je tady:

Pro připomenutí inkriminovaný díl Ano, šéfe! taky přidávám.