U Modré Kachničky20 / 11 / 2011

Modré kachničky jsou dvě, oběma kuchyním ale velí stejný šéfkuchař samouk. Tentokrát se vydáváme do „jedničky“ u Malostranského náměstí. Šéfkuchař Michal Váňa se nebojí neotřelých kombinací, důkazem je i jeho letní menu pro Slevomat v ceně pro dva za 999 Kč. V jeho rukách se výsledné chuti nemusíte bát nikdy. I když to budou maliny s houbami. To není příklad,
ale rovnou první ochutnávka, tedy studený předkrm.



Studený předkrm – Zvěřinová paštika na houbovém ragú s malinovou omáčkou. Poctivá masová paštika připomínající hrubě namleté venkovské francouzské patées. Speciální péče se věnuje druhu masa, ze kterého je namletá. Houbové ragú je z pravých naložených hřibů specialistou na sběr hub, který připravuje lák tak, aby kyselostí nebo jinou chutí nepřebíjel jemnou chuť hříbků. Vše lehce podušeno dosladka s jarní mrkví a právě proto se hodí k houbám i omáčka z malin vařených v portském víně. Nadchne vás to. Polévka – Letní bramboračka s restovanými hříbky na másle. Přídomek „letní“ znamená, že bramboračka je zahuštěná přirozeně pouze tím, jak se v ní vařily brambory. K tomu drobné lišky. Úžasná vůně majoránky. Opět není co vytknout. Takhle budete chtít vařit bramboračku už pořád, pěkně bez jíšky. Sorbet – Malinový sorbet s kapkou griotky. Na sorbety mají v Kachničce skvělého dodavatele, který se věnuje jen jejich tvorbě v nejrůznějších příchutích. Tenhle byl skvěle vyrovnaný mezi sladkostí a kyselostí a griotka, leč ji normálně vůbec nemusím, by byla tady snad neodmyslitelná,
protože dodávala chodu skvělý šmrnc.



Hlavní jídlo I. – Grilovaný candát se šalotkami pošírovanými v ostružinovém octu a mačkanými bramborami s Creme fraîche. Odu nepřestanu pět ani u prvního hlavního chodu – candát s kůží byl ugrilovaný naprosto přesně tak, aby se ryba nerozpadala a kůže křupala. Jemné mačkané brambory spolu s lehkou rybou oživeny silnou ostružinovou omáčkou, která posunula chutě úplně jinam, spíš je vyslala do vesmíru, byla to síla. Hlavní jídlo II. – Grilovaná prsíčka z baby kachny s hříbkovou omáčkou a dušenou rozmarýnovou rýží v bílém víně. Baby kachnu byste po prodejnách sháněli marně. Opět exkluzivní dodavatel z venkova, speciální kachní plemeno, prsíčka jsou z kachem kolem 1kg váhy celkově. Právě to je na výsledku nejvíc znát. I na barvě masa. Taková kachní prsíčka bych se nebála mít na talíři klidně i méně propečená, ale to je otázkou vkusu. K tomu vlastně rozmarýnové risotto na víně z rýže arborio. Sice jsem už měla co dělat, ale místečko si musíte vyšetřit i na chod poslední. Dezert – Ledová polévka z lesního ovoce s balsamikem a perníkovým chipsem… skvělé. Ale to už jsem tu psala, že :) …
prostě a jednoduše, skvělé.

Na kuchyni Modré kachničky oceňuji poctivost a pečlivost, s jakou jsou degustační menu připravována. Ve výsledku vždy absolutně famózní chuť a to za téměř neuvěřitelnou cenu. Prošla jsem mnoho skvělých českých restaurací. Kachnička se řadí jídlem do té nejvyšší kategorie a v poměru k dnešní ceně pro mě vlastně téměř nemá konkurenci. Ohodnoceno body: 10/10. Předpokládám,
že s nákupem si budete i tentokrát muset pospíšit.

21. 6. 2012

KOKO