Třešňová bublanina01 / 07 / 2013

Jak jsem již několikráte zmínila a psala, jsem sladký nepečič. Někdo to miluje, v pečení se vyžívá, hňácá si těsto a pak půl hodiny zírá do trouby jako husa do flašky a kochá se, jak se to vzdouvá a nadýmá… Ne že bych do té trouby takhle nezevlila taky, ale většinou si u toho ukoušu všechny nehty, jestli se to nakonec vůbec bude dát jíst. A pro takové je tu záchrana v podobě bublaniny, kterou si můžete podle sezóny přizpůsobit a naflákat do ní, co zahrada poskytuje a hrdlo ráčí. Mně chutná snad nejvíc s jahodama a taky s rybízem. Třešně jsou ale klasika. Vzhledem ke sladkosti ovoce to chce taky vážit cukr. 100 g na tenhle poměr se mi zdá jako maximum, když beru v úvahu ještě budoucí pocukrování na talíři. Možná k supr kyselému rybízu trochu přidejte. Ale v případě sladkých jahod můžete ubrat na 80 g. A množství ovoce? Sneslo by to těch třešní i dvakrát tolik, jestli chcete. Jen je prohoďte v troše té hladké mouky, aby těsto příliš nenavlhčily.

Množství těsta úměrně přizpůsobte velikosti pekáče. Tradiční velikost bude dvoj až trojnásobek mého množství, ten pekáček je opravdu malý, asi 20 x 20 cm, těsta stačí mít tak centimetrovou vrstvu a nakonec bude mít místy 2 a místy 3 cm na výšku. Akurát.

Ingredience na 6 porcí (kousků) bublaniny

  • 120 g polohrubé mouky + na vysypání pekáčku
  • max. 100 g cukru krupice
  • 1 malé vajíčko
  • 5–6 g kypřicího prášku do pečiva
  • 125 ml mléka
  • 60 ml oleje
  • máslo na vymazání pekáčku
  • libovolné ovoce, min. 2 hrsti
  • případně lžička hladké mouky na ovoce

Vše sypké smíchat a promíchat. Pak přilít vše tekuté. Rozmíchat společně v těsto. Přemístit do vymazaného a vysypaného pekáčku a rovnoměrně rozmístit také kusy ovoce. 190 °C cca 30 minut, u většího množství udělejte po 25 minutách test se zapíchnutou špejlí a uvidíte, možná bude potřebovat času trochu víc. Pečeme dozlatova.