Tortilla de papas29 / 05 / 2018

Ingredience na 6 - 8 porcí

  • 1 kg nových brambor
  • 5 lžíc olivového oleje
  • 1 velkou cuketu
  • svazek zeleného chřestu
  • 10 vajec
  • 3x Řecký jogurt Milko 0% 
  • hrst čerstvých bylinek (petrželka, šalvěj, tymián)
  • lžíce sladké papriky
  • lžička drceného kmínu
  • sůl
  • pepř

Má jednu výhodu. Lze ji připravit den předem, nechat úplně vychladnout, dát do lednice a druhý den ji rozkrájíte na perfektně pravidelné kousky s ostrými hranami a ze všech stran ji můžete opéct na pánvi na olivovém oleji a nebo nasucho ogrilovat jako přílohu k masu na roštu. Pak vlastně chutná ještě mnohem líp. Prostě čím víc je opečená, tím víc chutná.

Když ji připravuji, udělám ji mnohem víc, než je potřeba. Funguje jako skvělá svačina do práce příští den. Jednoduše můžete dát ochutnat i kolegům. Ostatně bramborová tortilla patří mezi nejoblíbenější vegetariánská španělská tapas. A když už se s tím doma crcáte, tak se to vyplatí. Příprava sice nezahrnuje příliš činností. V klidu si můžete během toho poklidit v kuchyni i v obýváku. Ale občas hodit očko a prohodit brambor je potřeba. Protože se používají brambory syrové, je pochopitelné, že to nemůže být hotové raz dva.

Postup přípravy

Nové brambory neloupu. Vůbec se tím nezdržuju. Jak to má krásnou, pořádně omytou tenkou slupku, vůbec to neřeším. Vy samozřejmě můžete. Ale není to třeba. Nakrájejte brambory na skoro co možná nejtenčí plátky kolem 1 mm. To je základ, aby se na pánvi nedělali ještě dvakrát déle. Beztak vám to ujede a budou tam i třímilimetráky. V pořádku. Prostě krájejte, jak to půjde a nebo použijte robota s plátkovacím kotoučem a máte to úplně v klidu, pokud jej doma máte. Stejně tak můžete krouhat na mandolíně.

Na rozpálenou nepřilnavou velkou pánev  s velmi těžkým dnem o průměru minimálně 30 cm (tedy v případě, že opravdu připravujete tortillu z kila brambor) nalijte olej, nasypte všechny plátky brambor promíchejte je, aby se jich co nejvíc naolejovalo a už je trochu osolte a přidejte kmín. No a teď tak na 3/4 výkonu velké plotýnky prostě opékejte a tu a tam prohoďte, ať ty dole nejsou čertovsky spálené a nahoře naopak syrové. Potrvá to dlouho, v tomhle množství třebas i 30 minut. Prohazovat je potřeba asi vždy po pěti minutách. Ke konci na 10 minut pánev přiklopím poklicí, abych měla jistotu, že brambory doměknou v páře a nebudou mi pak ve výsledku nikde křupat ani ty nejsilnější pátky. V tu chvíli přihazuju i rozpůlené stonky zeleného chřestu. Dávám jen středové části. Dřevnaté konce patří jen do vývaru a špičky si nechávám na výjimečnější recept, třeba do risotta.

Na vedlejší pánvi a nebo na grilu si opečte na troše oleje půlcentimetrové plátky cukety, aby byly na skus (trvá to maximálně 10 minut). V obří míse rozkvedlejte všechna vejce s řeckými jogurty. Přihoďte nasekané bylinky a koření. Mocně osolte – brambory, zelenina i tahle hmota té soli potřebují vážně dost, celkem třeba lžíci soli určitě. Pořádně prošlehejte a obsah obou pánvi rovnou horký, jak je, přesuňte do mísy. Vše promíchejte. Tohle je důležité. Jedině tak budou vejci obalené všechny plátky, jedině tak bude tortilla v průřezu vypadat, jak má. Nikdy nezalívejte hmotou brambory v pánvi, to nefunguje.

Velkou pánev vytřete papírovou kuchyňskou utěrkou, rozpalte ji, vlijte trošičku oleje a obsah mísy vlijte zpět. Uhlaďte povrch, topte na 3/4 výkonu plotny, přikryjte poklicí a počkejte těch pár minut, než se uvnitř začne něco dít. Tu a tam uvidíte bublání, uslyšíte syčení. To je ono. Odklopit, ztlumit na půlku výkonu plotýnky a nechat být. čekat. Nerýt do toho. O nic se prakticky nesnažit. A teď začíná to nejtěžší – odhadnout, kdy už je to na dně opečené dohněda, ale ještě ne spálené. U téhle obří tortilly řeknu, že to celkově bude chtít 5 minut přiklopené a pak ještě třeba 10 minut minimálně odklopené. Povrch musí být ztuhlý tak, že když pánví zatřesete, nebude se tekutě hýbat. Naopak, bude pěkně držet.

A v tuto chvíli začínám švindlovat a vy to udělejte taky. Správně by se španělská bramborová tortilla měla totiž otočit na té pánvi, aby se stejně opeklo i to, co máte celou dobu nahoře. Pardon, ale při téhle velikosti (a tíze celé hmoty) se mi to nechce riskovat. Takže postupuju jako při přípravě fritatty. Rozpálím troubu na gril (horní ohřev) na max. Mřížku dám proklatě vysoko. A pánev vložím pod žhnoucí červené dráty. Hned to začne pracovat a jak se povrch zabarví do krásné opečené barvy, vyndavám a je hotovson. S tím ale počítejte už od začátku! Pánev nesmí mít plastové držadlo! Musí být ohnivrdorná, ideálně celokovová a nebo držadlo nechte čouhat z pootevřené trouby, pokud vypadá bytelně, ale nejste si úplně jisti. Teoreticky stejně dobře mohou fungovat nepřilnavé litinové nízké hrnce.

Vyklápějte až když celá trochu zchladne. Proto je fajn a výhodnější ji připravovat předem. Položte na pánev velké prkýnko, chmatem otočte a teď je to tu! PŘEKVÁÁÁPKO!!!!

Tak co, povedla se? Trochu monitorujte napoprvé svůj postup. Podle barvy pak jednoduše odvodíte, jak napodruhé a pak už napořád připravit tortillu dokonalého zbarvení.

Dá se konzumovat ještě vlažná jako slaný braborový dortík se salátem a nějakým dipem. Já mám nejradši ale verzi, kdy je rozkrájená na malé čtverečky, opečená ze všech stran a podávaná jako příloha. Přesně takhle jsem ji připravila i Tomášovi do práce :) A jestli ji tak jíst teplou nebo studenou, to nechám na vás.

 

Recept jsem připravila k obědu pro kolegu Tomáše, se kterým vysíláme Odpolední show na Evropě 2 a který se rozhodl v květnu držet Hustou výzvu.