Časy, kdy jsme byli totálně auf z italské pizzy a těstovin, to je už sakra dávno. Pak to byla čína. Indie. Potom sushi. A teď už konečně přišla řada na Indonésii, Malajsii, Laos, Thajsko, Vietnam… Naštěstí je svět dost velký na to, abychom měli stále co nového objevovat. V Thajsku a Laosu se dneska chvilku zastavíme, jen tak na polévku. Ale jistě se do těchhle vzdálených končin ještě hodněkrát vrátím. Za poslední rok mi nějak zazbestovala dutina ústní a zjistila jsem, že si na chilli můžete vybudovat nejen závislost, ale i s ní spojenou toleranci vznikající pravidelným užíváním. A tak to řeším jako každý feťák, zvyšuju dávky :-D Ve videu dávám do polévky jen jednu thajskou červenou chilli papričku a navíc bez semínek, protože respektuju ostatní členy rodiny, kteří měli mít po natáčení polévku k večeři. Beztak řvali: „Uf, no, jako pikantní je to dost.“ A já si pak ještě přidala do vlastní porce drcené sušené chilli papričky. Poctivého nepálí.

Určitě najdete na internetu i verzi, kde se vaří doslova z vody. Vývar je ale nenahraditelnou složkou polévky, alespoň podle mého názoru. Dává jí nenahraditelný základ, od kterého se odpíchnou ostatní ingredience. Já používám kuřecí. Máte-li v lásce rybí vývary, použijte ale raději ten – tedy pakliže děláte opravdu Tom Yum Goong (goong jsou krevety). Tom Yum můžete totiž konzumovat také společně s kuřecím nebo hovězím masem místo krevetek. Pak se hodí opět příslušný vývar. Protože jsem si koupila krevety už očištěné, bylo to bez přemýšlení. Nevyloupaným ale uřízněte hlavičky, utrhejte nožičky a vyjměte z krunýřků (zní to jako masakr, ale zvyknete si…), koncové ocásky můžete nechat, i když se přiznám, že jsem radši, když můžu jíst polévku jen lžící a na její obsah nesahat. Všechny tyto zbytky můžete do připraveného vývaru vložit na 10 minut a provařit – dodají krevetí nádech. Pak scedit a pokračovat podle návodu. Každopádně vždy jsou lepší krevety šedivé (nepředvařené) než růžové (předvařené).

Ingredience na 4 porce

  • 1 l vývaru
  • 2 kafírové listy
  • 2 stonky citronové trávy
  • kousek galangalu nebo zázvoru (velikosti palce)
  • 8 žampionů nebo 15 dkg hlívy
  • krevety (alespoň 3 větší na porci)
  • thajské chilli papričky podle chuti
  • chilli pasta téže
  • 2 lžíce rybí omáčky (popř. ústřicové)
  • 4 stonky jarní cibulky
  • šťáva z 1 limetky
  • 4–6 zralých menších rajčat
  • do 1 dcl kokosového mléka (možno vynechat)
  • čerstvý koriandr

Vypadá to, že ingrediencí je požehnaně, ale když je všechny (nebo většinu) dáte do kupy, pak to tam budete jenom postupně házet a sypat a polévka je hotová asi tak za 10 minut. S tím, že vývar už máte předpřipravený. Také by měl být tak nějak „normálně“ slaný jako na polévku. Díky tomu většině z nás bude stačit dosolení rybí omáčkou ke konci vařby. Začínáme vařícím vývarem. A šoupáme popořadě:

citronová tráva + galangal nebo zázvor + kafírové listy /1 minutu vaříme/

pak žampiony nebo hlíva + chilli papričky /další 3 minuty/

krevety + chilli pasta + jarní cibulky /zas 3 minuty vařit/

kokosové mléko + rajčata + šťáva z limetky + koriandr + rybí omáčka /1 minuta/ = ochutnat a přidat to, co tomu chybí – možná ještě lžička nebo dvě chilli pasty… možná víc papriček… limetky??? Kapka rybí omáčky. Hotovo.

A nyní ještě k ingrediencím, které dělají z Tom Yum Tom Yum. Nepostradatelná je chilli pasta – tu svou přímo na Tom Yum jsem pořídila za 35 korun (!) v korejském obchodě kousek od pražského Palackého náměstí v Gorazdově ulici. Balení pasty vydrží asi tak na 20 porcí polévky, navíc pasta už obsahuje koriandr, citronovou trávu, galangal, můžete ji dát do litru polévky podle chuti cca 2–6 lžiček, moc nepálí. Ve stejné prodejně seženete i rybí omáčku, sušené chilli, kokosové mléko, někdy i mražené kafírové listy. Obecně vše zmíněné najdete i v Sapě v pražské Libuši – tam přikoupíte i balení asi 50 chilli papriček za 20 Kč, stejně tak obří pytel čerstvého koriandru, citronové trávy a galangal.

Ohledně galangalu, bacha na to, ať se neseknete jako já. Zvenku vypadá podobně jako čerstvá kurkuma. Ale je mírně dorůžova, kurkuma dooranžova. Jasné je to pak při průřezu, galangal má světlou béžovou barvu jako zázvor, kurkuma jasně oranžovou jako mrkev. Kořen je nutno oloupat a pak nakrájet na tenké plátky. Citronovou trávu nechte ve větších špalíčcích, aby se vám nepletla s jarní cibulkou, trávu nejíst, ta je jen ochucovací – stejně jako galangal či zázvor a kafírové listy.

Je mi jasné, že se ingredience budou hůř shánět mimo Prahu, ale snad je dáte dohromady, protože Tom Yum za ochutnání opravdu stojí.

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje