Telecí medailonky na šalvěji13 / 01 / 2013

Tohle telecí je trochu jiná básnička, než to běžně sehnatelné u řezníka. Struktura masa někde mezi selečí kotletkou a vepřovou panenkou. Barva opravdu lehounce růžová, svěží vůně. Tohle telecí jsem pod pojmem „telecí medailonky“ sehnala na černém tácku v oddělení masa v Intersparu. Cena nenízká – 30dkg za 150 Kč. Ale chcete-li změnu, něco zdravého, netučného, kvalitního a jiného, stojí to za to. Pro jistotu jsem po obvodu udělala tři zářezy, aby se maso na pánvi nekroutilo.

Hlívu kupujte při nejlepším váženou, kde si opravdu můžete vybrat každý kousek a každý trs a na dně plastové vaničky tak nečeká nepříjemné překvapení. Trháme ji prsty po směru lupenů, jde to samo. Vždy na pár milimetrů silné nudličky. Stačí ji na troše másla asi 12 minut, při vysoké teplotě se dozlatova upeče. Na ochucení jen sůl, kmín a nakonec trochu pepře – tak je dokonalá.

 

Ingredience na 2 porce

  • 300g telecích medailonků
  • lžíce másla
  • 6 lístků čerstvé šalvěje
  • sůl, pepř
  • 0,5 dcl piva
  • 15 dkg hlívy ústřičné
  • sůl, pepř
  • celý kmín
  • lžíce másla
  • 350g brambor
  • sůl, pepř
  • 1/3 kelímku tučné kysané smetany
  • hrst nasekané petrželky

Dáme vařit brambory na šťouchání (můžou být i moučnatější, každopádně oloupané a pokrájené na menší kousky, do osolené vody).  Natrháme hlívu na nudličky a všechnu nasypeme na trochu rozehřátého másla na menší pánev. Restujeme dozlatova spolu s kmínem a solí cca 10-12 minut. Přendáme na talíř nebo do misky vedle. Na stejnou pánev přidáme ještě trochu másla a vložíme maso a šalvěj. Maso osolíme a opepříme. Po každé straně opékáme na středním stupni podle výšky masa asi 4-5 minut po každé straně (jestliže vám nevadí telecí nepropečené, stačí 3 minuty po každé straně. Pak podlijeme pivem a přidáme zpět hlívu. Přikryjeme pokličkou a necháme už jen na nejmenším plamenu probublávat a odpočívat.

V tu chvíli jsou už vařené brambory. Slijeme je. Přidáme k nim kysanou smetanu, sůl, pepř, petrželku a rozšťoucháme. Maso s polovinou hub už vyndáme z pánve, zbytek – výpek a polovinu hlívy překlopíme do hrnce k bramborům. Ještě spolu došťouchneme. Ihned můžeme servírovat. Pro zjemnění brambor můžete přidat do pánve ještě na poslední chvíli trochu dalšího másla, ale není to nutné.

KOKO