Slavnosti chřestu přímo v poli


V sobotu 14. dubna od 9 do 14 hodin v Hostíně u Vojkovic (30 km po D8 severně od Prahy) se koná 2. ročník Slavností českého chřestu.
Přímo na chřestovém poli budou připraveny kuchyně, kde šéfkuchař Jaroslav Sapík se svým týmem připraví šestichodové degustační menu.
Jednotlivé degustační porce se budou prodávat za cenu 20 Kč a pokud Vám zachutnají, bude možné si za ceny do 100 Kč zakoupit i
plné porce jednotlivých chodů. Šéfkuchaři si osobně chřest z pole sklidí, očistí a použijí ho ke svým kuchařským kreacím.
Samozřejmě bude možné si čerstvý chřest také na místě zakoupit za speciální cenu.

Český chřestový průvodce 2012

Český chřest z mělnického regionu patří díky kvalitní písčité půdě a zkušenostem s jeho pěstováním k těm nejlepším
v Evropě a vzhledem ke krátkým distribučním cestám jsme schopni zajistit i maximální čerstvost, což je nejen u chřestu,
ale i ostatní zeleniny, ovoce a všech čerstvých produktů velmi důležité.

Chřest je zelenina blízká cibuli a česneku, původem z Orientu. Úžasné léčivé, regenerační a tonizující účinky chřestu,
užívaného ve vysokých dávkách, znali ve starém Orientu už před mnoha tisíci lety. Už přinejmenším před 5000 lety byl
oblíbenou potravinou staré Číny a Egypta (doklady o jeho pěstování se našly na nástěnných malbách v pyramidě u Sakkary).
Řečtí a římští Patriciové ho užívali jako afrodiziakum, Hippokrates jako diuretikum. Do Evropy se dostal přes Španělsko.
Ve Francii se brzy stal zeleninou králů, v dalších zemích zeleninou bohatých. Přestože v současnosti je běžně dostupný,
v Čechách je jeho spotřeba stále poměrně nízká (např. r. 2003 průměrná spotřeba chřestu činila v Německu 1420g/osobu a rok,
v Rakousku 820g, u nás jen 100g).

Vysoký obsah vitamínů, minerálů a jejich kombinace, dělají z chřestu něco jako přírodní elixír mládí.
250g chřestu pokryje celodenní potřebu vitamínu C. Je mimořádným zdrojem vitamínu E, obsahuje velké množství
beta-karotenu (provitaminu A), vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), biotinu a kyseliny listové.
Obsahuje vápník a hořčík v optimálním poměru. Ze stopových prvků je zde hojně zastoupen draslík a zinek,
dále fosfor, železo a jód. Je dobrým zdrojem vlákniny, důležité pro správnou funkci střev. Má vysoký obsah
proteinů a vysoký obsah vody, nízký obsah kalorií (jen 22kcal = 94kJ ve 100g), nízký obsah tuků a cukrů,
proto je skvělou součástí redukčních diet. Obsahuje antioxidanty a aminokyselinu glutation s protirakovinným účinkem.

Zvýšená konzumace chřestu, obecně, nevyvolává žádné zdravotní potíže, pouze lidé nemocní dnou (zvýšenou hladinou kyseliny močové),
by ho měli konzumovat opatrně. Po větší konzumaci se změní zápach moči.

Léčebné účinky chřestu

– lék na ledviny, močový měchýř a močové cesty. Umožňuje obnovu a omlazení ledvinových buněk. Zvyšuje tvorbu moči,
ale upravuje i příliš časté močení. Rozpouští močové kameny a brání jejich tvorbě. Léčí záněty močového měchýře.
Léčí následky zhoršené funkce ledvin, jako některé migrény, padání vlasů, nezdravý stav kůže.

– lék na prostatu. V moderní společnosti až 1/3 dospělých mužů trpí zvětšením prostaty, a roste počet případů rakoviny prostaty.
Jednou z příčin je sedavý způsob života, který vede ke chronickému stlačování prostatické oblasti (obdoba rakoviny prsu u žen
z dlouhodobého stahování podprsenkou).

– Afrodiziakum („ženšen Indie“), zvyšuje libido, má větší povzbuzující účinky než ženšen, a to pro obě pohlaví.
Umožňuje regeneraci orgánů pánevní oblasti, zlepšuje plodnost mužů i žen.

– Harmonizuje ženské hormony. Pravidelné užívání chřestu zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti,
brání zadržování vody v těle, brání tvorbě křečových žil.

– Je velmi vhodný pro těhotné ženy a pacienty s Alzheimerovou chorobou, mimo jiné pro vysoký obsah kyseliny listové
(100g chřestu dodá tělu 37% doporučené denní dávky).

– Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, pomáhá udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování
mozku a dalších orgánů kyslíkem, upravuje srdeční palpitace, stimuluje krvetvorbu.

– Upravuje hladinu krevního cukru (cukrovku i hypoglykemii).

– Upravuje trávení a vyměšování (průjem i zácpu). Značný obsah vlákniny brání ochablosti střev, prospívá zažívání,
působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.

– Má výrazné protirakovinné účinky, preventivní i léčebné. Zlepšuje také snášení chemoterapie.

– Má výborné protizánětlivé účinky. Velmi pomáhá pacientům s artritidou. Působí proti plísním, bakteriím i virům.

– Zpomaluje, až zastavuje, degenerativní procesy: artróza, roztroušená skleróza, Alzheimerova nemoc, katarakta.
Zlepšuje zrak (vitamin E, beta-karoten,..).

– Odstraňuje chronickou únavu. Detoxikuje a alkalizuje tělo, dodává důležité vitamíny a minerály v optimální formě,
podporuje obnovu a omlazování buněk.

– Blahodárně působí na zdravý spánek a psychickou i mentální kondici. Zmírňuje obavy a strach, uvolňuje nervové napětí,
navozuje klid mysli, léčí deprese. Zlepšuje schopnost soustředění a paměť.

– Čistí pleť, zpevňuje nehty, napomáhá růstu vlasů. Obsahuje kombinaci vitaminů skupiny B, beta-karotenu a zinku,
která je ideální pro zdravé a lesklé vlasy, čistou a pružnou pleť, zdravé a pevné nehty. Brání tvorbě bradavic (lokálně i jako potravina).
Zlepšuje ekzémy a akné. Vysoký obsah vitamínu E působí proti projevům stárnutí pokožky.

– Je ideální složkou redukčních diet. Obsahuje velmi málo kalorií (na 100g chřestu jen 18 kalorií) a je bohatý na vlákninu.

Obchodní třídy a tipy k nákupu chřestu

Český chřest dělíme do těchto základních skupin – bílý, bílý-violet (bílý chřest s lehce nafialovělým povrchem) a chřest zelený.
Chřest bílý je sklízen ještě pod zemí, chřest zelený je sklízen nad zemí.
V zásadě se k pěstování bílého a zeleného chřestu používají i různé druhy sazenic, ale není to podmínkou.

Při použitých výrazech violet je myšleno lehké fialové zbarvení chřestu, které je způsobeno, že chřest vyrostl částečně nad zem a díky fotosyntéze a oxidaci obdrží tento violetový nádech,
což se projeví na jeho razantnější chuti. Někteří labužníci vyhledávají pouze violetový chřest.

U pojmu rez rozumíme lehké přirozené napadení chřestu houbami, které je částečně i známkou, že se jedná o chřest, který nebyl nedovoleně namáčen,
čímž by tyto stopy zmizely, ale zároveň i část vitamínů. Při loupání je bezproblémově odstraněna.

V gastronomi je též velmi žádán chřestový zlom neboli polévkový chřest, což je čerstvý chřest, který se
při manipulaci nebo třídění zlomil na kousky neodpovídají zmíněným kalibracím a je vhodný na vaření chřestového vývaru.
Dále pak jsou to chřestové špičky (tips), které jsou produkovány z tříd extra a třídy I,
kdy z obdobných důvodů nemohla být dodržena běžná délka 17 cm a jsou to chřestové hlavičky o délce 8-10 cm.

Čerstvost je nejdůležitějším kritériem při nákupu chřestu

Obřas se stává, že přes obchodní třídu extra nebo I se Vám dostane do ruky nekvalitní chřest, což je způsobeno nejčastěji následujícími chybami:

  • Dlouhé transportní cesty
  • Porušení chladícího řetězce nebo vysoké skladovací teploty.
  • Příliš dlouhé skladování ve skladech či regálech obchodů.

Při nákupu chřestu bychom měli čerstvosti věnovat velkou pozornost, abychom si ušetřili zklamání při konzumaci této královské zeleniny.
Čerstvý chřest je z 95 procent z vody, tudíž se čerstvost dá velice rychle a jednoduše ověřit.

  • Chřest nesmí být v místě řezu oschlý, nahnědlý, popraskaný ani dutý.
  • Při lehkém stlačení v místě řezu se musí objevit kapičky, které příjemně a lehce nakysle voní.
  • Tyče chřestu musí být tvrdé a nesmí se nechat ohýbat (tz. Gumový efekt)

Uchování chřestu v domácích podmínkách

V domácích podmínkách chřest uchováme nejlépe tak, že ho do 2/3 zabalíme do vlhké utěrky (ne moc mokré, aby nedocházelo k nasátí vody z utěrky) a vložíme do zeleninové přihrádky chladničky.
Takto ošetřený chřest můžeme uchovávat 2-3 dny. Ale i zde platí čím čerstvější, tím lepší.

12.4.2012


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje